Реклама / Ads
5| 3048 |23.03.2023 НОВИНИ

Украинският генерал Сирски: Руската атака при Бахмут буксува, скоро предстои контраудар

.
Украинските войски, които са в отбрана от четири месеца, ще започнат дългоочаквано контранападение ”много скоро”, след като огромната зимна офанзива на Русия губи сила, без да доведе до превземането на Бахмут, каза в четвъртък командващият украинските сухопътни войски Олександър Сирски, цитиран от ”Ройтерс”.
 

Думите на Сирски бяха най-силната индикация досега от Киев, че е близо до смяна на тактиката, след като пое руската атака през тежката зима.


.


Руските наемници от "Вагнер", които се опитват да превземат Бахмут в това, което се превърна в най-дългата и кръвопролитна битка на войната, "губят значителна сила и се изчерпват", каза Сирски в "Телеграм".


"Съвсем скоро ще се възползваме от тази възможност, както направихме в миналото близо до Киев, Харков, Балаклeя и Купянск", заяви той, изброявайки украинските контраофанзиви миналата година, които се оказаха повратни точки във войната, отвоювайки части от земята."Агресорът не се отчайва в опитите си да превземе Бахмут на всяка цена въпреки загубите на хора и техника", посочи Сирски, цитиран от "Франс прес" и БТА. Руските войски, концентрирани масово във и около Бахмут, "понасят значителни загуби и се изтощават", увери той.

 

Фронтовите линии в Украйна до голяма степен са замразени след последната голяма офанзива на Украйна през ноември. Оттогава Москва изпрати стотици хиляди наскоро повикани резервисти и осъдени, вербувани от затворите, в битки, които и двете страни описват като месомелачка.


Руската кампания донесе малко печалби и Украйна, която изглеждаше вероятно да се изтегли от малкия източен град Бахмут, реши този месец да задържи войските си там, лишавайки Москва от първата ѝ победа от миналия август досега.


Киев отдавна казва, че планира голяма контраофанзива в даден момент тази година, използвайки новодоставено западно оръжие. Няколко от най-успешните ѝ офанзиви миналата година последваха бързо, след като Русия изтощи силите си в огромни битки на изток.


Нямаше незабавен отговор от Москва на последните твърдения, че нейните сили в Бахмут губят инерция, но Евгений Пригожин, шефът на наемниците от "Вагнер", направи песимистични изявления през последните дни, предупреждавайки за украинско контранападение.


В понеделник Пригожин публикува писмо до министъра на отбраната Сергей Шойгу, в което се казва, че Украйна има за цел да откъсне силите на "Вагнер" от редовните руски войски, изисквайки от Шойгу да действа, за да предотврати това, и предупреждавайки за "негативни последици", ако не успее.


В сряда британското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е предприела локална контраатака западно от Бахмут, която вероятно ще облекчи натиска върху главния маршрут, използван за снабдяване на силите на Киев в града.


Все още съществува заплаха, че украинските сили в Бахмут могат да бъдат обкръжени, посочиха от там, но има "реалистична възможност руската атака срещу града да губи ограничената инерция, която е получила".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3112 |12.03.2023 Заради европейския ”Катаргейт”: Аут на генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите . 6| 4235 |01.03.2023 Скандален стриптийз на руски генерал, подозират Пригожин и ”Вагнер” /видео/ . 11| 3336 |22.02.2023 Пригожин обвини генералите Шойгу и Герасимов, че искат да откраднат победите на ”Вагнер” . 17| 3415 |19.02.2023 Генерал Ходжис прогнозира, че е възможно Украйна да си върне Крим до края на лятото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads