Реклама / Ads
34| 4735 |20.05.2014 НОВИНИ

Управляващите провалят кворума за вота на недоверие

.
Източник: Булфото
Дебатите по вота на недоверие срещу кабинета "Орешарски", който ГЕРБ внесе заради провал в енергийната политика, ще бъдат този петък, но едва ли ще се проведат.
 

Депутатите от двете управляващи партии БСП и ДПС планират да не дойдат на работа, с което ще провалят кворума и заседание на парламента няма да има, пише "Труд". Така ръководството на Народното събрание ще спази правилника и ще насрочи дебатите по вота в последния момент - 7 дни след внасянето му, но парламентът няма да се използва като трибуна за предизборна агитация два дни преди евроизборите.

Ръководството на левицата се събира на "Позитано" 20 днес, а една от темите на заседанието се очаква да бъде изработване на стратегия за вота на недоверие. Ако идеята за провал на кворума остане, което е най-вероятно, управляващите ще трябва да се договорят със свои колеги от "Атака" или независимите да не ходят на работа.

За да се провали кворумът, в залата трябва да се регистрират по-малко от 121 души, а БСП и ДПС в момента имат 119. Ако в петък няма заседание на парламента, дебатите по вота на недоверие ще трябва да бъдат отложени след изборите. Според някои депутати обаче е спорно дали те могат да се проведат, защото ще е минал 7-дневният срок, регламентиран в правилника. Ако тази хипотеза се приеме за вярна, вотът на недоверие ще бъде саботиран и няма да се стигне до гласуването му.

Oт левицата разказаха, че има вариант процедурата да бъде задвижена най-рано на 27 май. Така и дебатите, и гласуването ще бъдат след евроизборите. Ако в петък парламентът все пак събере кворум и обсъждането на вота се проведе, гласуването най-вероятно ще бъде идния вторник. По правилник то трябва да е "не по-рано от 24 часа" след края на дебатите, но няма краен срок за провеждането му. А на 24 май, когато изтичат въпросните 24 часа, обаче е и ден за размисъл.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5067 |18.05.2014 Св.Малинов: Управляващите нарочно внушават, че няма смисъл от гласуване . 9| 6045 |09.05.2014 Андрей Ковачев: Управляващите искат да ни направят 100% енергийно зависими . 19| 5943 |08.05.2014 Цветанов: Управляващите изпускат възможности България да се възползва от солидарността на европейската общност . 13| 5815 |08.05.2014 Миков за кворума: Не е сватба, да се каним

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads