Реклама / Ads
10| 5437 |04.12.2012 НОВИНИ

Утре е последният срок за коледни пенсии

.
Последният шанс пенсионерите да получат добавки за Коледа е утре. Ако решението за бонусите не бъде взето на правителственото заседание в сряда, няма техническа възможност парите да бъдат разпределени и разпратени от НОИ преди Бъдни вечер заедно с декемврийските пенсии.
 

Заради приключването на бюджетната година още в началото на месеца НОИ обяви, че ще пусне парите на пенсионерите по-рано. Изплащането им започва на 6 декември. Финансовото министерство обаче все още не е подало информация към осигурителния институт да се готви за изплащане на коледни добавки, съобщава Стандарт, позовавайи се източници в кабинета.

Дали изобщо ще има коледни пенсии ще е ясно до Никулден, обяви наскоро вицепремиерът Симеон Дянков. Той каза, че бонуси за възрастните ще се изплащат, ако има излишък в бюджета. Вчера обаче екипът му съобщи, че хазната в края на октомври е на червено със 74,2 млн. лв.

Октомврийският дефицит е заради забавянето на 551,2 млн. лв. постъпления от европейските фондове. В същото време в националния бюджет има излишък от 477 млн. лв. По думите на финансовия министър до 7-10 декември се очаква Брюксел да се разплати по инфраструктурните проекти, което ще осигури допълнителни пари за пенсионерите. Този срок обаче означава, че коледни добавки не може да се дадат с декемврийските пенсии.

В същото време с бюджета за 2012 г. парламентът е гласувал дефицит в хазната в размер до 1,4% от БВП или близо 1 млрд. лв. Това означава, че пари има и те спокойно могат да бъдат дадени за добавки, ако правителството има воля за това, коментираха синдикатите.

Въпреки това надежда за коледни добавки бе дадена само за хората с ниски пенсии. Социалният министър Тотю Младенов неотдавна обеща, че все пак повече от половината пенсионери ще получат някаква сума отгоре. Броят на пенсионерите у нас е 2,2 млн. Ако се изпълни обещанието на министър  Младенов, допълнителни пари ще вземат поне милион и 100 хиляди възрастни хора. Това са хората с пенсии до 200 лв.

Бойко Борисов се връща от САЩ с първия възможен полет и ще води заседанието на кабинета утре, съобщиха от МС. Депутати очакват премиерът да нареди изплащането на коледни пенсии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5027 |14.11.2012 Аню Ангелов все пак раздава коледни . 19| 6852 |10.11.2012 Дянков: 13-та заплата - абсурд, коледни надбавки за пенсионерите - ако има . 14| 5534 |24.10.2012 Или ще има, или няма да има коледни надбавки . 14| 5277 |19.10.2012 БСП: Ние вдигнахме пенсиите с 83%, ГЕРБ обещават 9%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads