Реклама / Ads
5| 3318 |11.08.2021 НОВИНИ

Утре НС ще отхвърли кандидата за премиер на ИТН

.
Пламен Николов Източник: БГНЕС
Председателски съвет в Народното събрание реши - утре в пленарна зала ще се гласува и ще се отхвърли предложения за премиер от “Има такъв народ” Пламен Николов. Така процедурата ще бъде приключена в парламента.
 

Новината съобщи Мая Манолова след края на срещата. 

 

"След като чухме експертите на президентството и всички парламентарни групи се обединихме около решението да бъде приключена ясно и недвусмислено конституционната процедура като бъде внесен проект за решение, който ще бъде гласуван утре в пленарна зала. Който ще отчете и фактическата обстановка, че кандидатът за премиер министър по лични причини е оттеглил своята номинация", обясни Мая Манолова.

 

Председателски съвет в Народното събрание реши - утре в пленарна зала ще се гласува и ще се отхвърли предложения за премиер от “Има такъв народ” Пламен Николов. Така процедурата ще бъде приключена в парламента.

 

До тук се стигна, след като вчера в рамките на няколко часа стана ясно, че от “Има такъв народ” дават крачка назад и оттеглят проектокабинета, начело с Пламен Николов. Стана ясно обаче, че това не може да се случи чисто законово, тъй като вече има издаден указ от страна на държавния глава, внесен в деловодството на Народното събрание. 

 

По всяка вероятност това бе и причината малко по-късно Пламен Николов да обяви, че по лични причини се отказва от премиерското място. Така се появи дупка в конституцията, тъй като случаят няма прецедент и подобна хипотеза не е предвидено в основния закон. 

Констиитуционалисти вече посочиха, че при липса на премиер няма как да се гласуват и останалите точки - структура и съответно състав на Министерски съвет. 

 

Гласуването на проектокабинета на ИТН не бе включено като точка в дневния ред като Ива Митева, председател на НС, обяви, че причината е именно липса на кандидат за премиер от първата политическа сила в парламента. Това предизвика и остри реакции, което наложи свикването на председателския съвет, на който бе взето въпросното решение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6654 |10.08.2021 Какви са „личните причини“, поради които Пламен Николов отказа да бъде премиер? . 2| 4125 |10.08.2021 Екатерина Михайлова: Николов има право да се откаже от номинацията си за премиер . 16| 5668 |09.08.2021 Нови съмнения за докторската степен на кандидат-премиера Пламен Николов . 0| 3878 |07.08.2021 Служебният премиер ще посети Плиска и Варна. Изрази съболезнования за кончината на Радосвет Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads