Реклама / Ads
2| 3616 |09.11.2022 НОВИНИ

Вандали хвърлиха камъни по дома на Димитър Талев

.
Камъни полетяха срещу къщата на писателя Димитър Талев (1898-1966) в софийското село Бистрица. Произведенията на Талев са знакови за българската литература. Това е тетралогията: ”Железният светилник”, ”Преспанските камбани”, ”Гласовете ви чувам”, „Илинден“. След нападението фасадата е засегната, като има щети по керемидите и по оградата на имота. Надраскана е входната врата. Този вандалски акт откроява на преден, че като общество имаме проблем с опазването на паметта и отдаването на нужното уважение към обществениците, които имат принос за изграждането на идентичността ни.
 

След нападението фасадата е засегната, като има щети по керемидите, по оградата на имота. Надраскана е входната врата. Преди няколко седмици Климент Талев е закачил знаме на "Азовстал" на покрива на дома си. Заводът е един от най-големите металургични компании в Украйна. Възможно е това да е вероятна причина за нападението.

 

Внукът на Димитър Талев - Климент Талев, който живее в къщата каза, че се е опитал да се барикадира като е сложил и картони, за да спаси доколкото се може дома.

 

Според кметът на Бистрица Самуил Попов нападението е извършено от младежи, на които е направено забележка, че нарушават обществения ред. Пред bTV кметът добави, че това не е първият вандалски акт. Той заяви и че и той е пострадал от набези, но срещу колите, които ползва.

 

В отговор на запитване от СДВР твърдят, че за посегателството срещу дома на Димитър Талев са предприети всички действия по установяване на всички факти и обстоятелства по сигнала.

 

Този вандалски акт откроява на преден план въпроса, че ние като нация имаме проблем с опазването на паметта и отдаването на нужното уважение към творците и обществениците, които имат реален принос за изграждането на българското общество и националната ни идентичност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3922 |02.11.2022 Вандали потрошиха рейсове от столичния градски транспорт, още няма задържани . 4| 6469 |25.10.2022 Двама британски министри хвърлиха оставки след встъпването в длъжност на Риши Сунак . 0| 3123 |07.10.2022 Вандали изпочупиха буквите на столичния Сатиричен театър . 2| 3093 |20.09.2022 Изхвърлиха Русия от квалификациите за Евро 2024

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads