Реклама / Ads
10| 3984 |25.08.2021 НОВИНИ

ВАП пита здравното министерство какво прави срещу COVID-19

.
Заради значително нарастващия брой на активни случаи на пациенти, заболели от COVID-19, и във връзка с множество запитвания от граждани, в т.ч. медици и представители на образователната сфера, Върховната административна прокуратура изиска информация от служебния здравен министър - какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на вируса в страната.
 

Едва близо 16% от населението в страната е ваксинирано и предвид тези данни служебният здравен министър следва да отговори на ВАП, какво е извършено до този момент от Министерство на здравеопазването (МЗ), за да може до хората да достигне адекватна информация относно ползите от имунизация срещу COVID-19, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините. Изискана е информация дали МЗ е отправяло запитване до ЕМА, касаещо поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса и извършени ли са други действия в тази насока.

 

Заради множеството сигнали в публичното пространство за неспазване на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в страната, следва да се отговори какви действия е предприело МЗ по отношение на контрола на мерките. МЗ трябва да информира ВАП и какви мерки ще бъдат прилагани в учебните заведения, детските градини и центровете за подкрепа на личностно развитие за гарантиране живота и здравето на техните обитатели.

 

ВАП пита и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим.

ВАП изисква и информация за това дали МЗ е осигурило необходимите лекарствени и помощни медицински средства за ковид отделенията на болниците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5083 |23.08.2021 ЕК пита България защо са наложени санкции по закона „Магнитски“ . 3| 4239 |20.08.2021 Панчугов: ГЕРБ се опитаха да омаловажат сцените с полицейско насилие . 13| 3545 |19.08.2021 Гечев: Министерството на финансите не дава обяснение за какво са им 1 млрд. и 272 млн. резерв . 14| 3562 |19.08.2021 Кунчев: Можем да издържим до 9 хил. хоспитализации, но после ще е трудно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads