Реклама / Ads
14| 4887 |14.03.2021 НОВИНИ

Варненските актьори отговориха на властта със ”100им в театъра”

.
Краткият филм ”100им в театъра” се появи вместо юбилейния спектакъл ”100”, който трябваше да се играе пред публика във варненския драматичен театър ”Стоян Бъчваров”. В няколко минути актьорите от трупата отговориха на властта, решила внезапно да затвори театъра навръх рождения му ден под претекст тревожната епидемична обстановка в морския град. Посланието е напълно еднозначно: Театърът не може да бъде спрян.
 

ФрогНюз припомня, че скандалът се завихри в петък и предизвика бурна обществена реакция, а решението на здравните власти мигом бе отменено след отзвука. .


Театърът затвори в 00.00 ч. на 12 март, а подготвяният седмици наред юбилеен спектакъл не можа да види своята публика. Сред гостите трябваше да са важни личности, сред които и държавният глава Румен Радев. Това е и причината за съмненията, че всъщност здравните аспекти нямат общо с решението. Освен това налагането на по-строгите ограничения дойде само ден, след като местния оперативен щаб все пак въведе нови мерки, които някак изключваха културния живот във Варна. Изведнъж здравните власти решиха, че да се ходи на театър и да се посещават галерии и музеи помага на разпространението на COVID-19, докато ресторантите все пак продължиха да бъдат отворени. С намалено работно време.


“Всеки има различна реакция по отношение на последните събития, но главното, което ни обединява, е непоклатимата вяра, че Театърът не може да бъде спрян. Може да бяхме сами на празника си, но и така намерихме начин да отбележим събитието”, заяви пред FrogNews актрисата Полина Недкова, която е част от трупата на варненския ДТ “Стоян Бъчваров”. 


“Изкуството може да бъде силно политическо оръжие. Ние стоим далеч от тези интриги и не желаем едното да се смесва с другото. Искахме да отпразнуваме празника си с гости, за които Театърът е ценен. С онези, за които не е ценен, но пускат команди “спри-започни”, не можем да продължим пълноценен диалог. За нас празника се състоя и това е краят на тази история”, допълни още Недкова. 


Джесика Вълчева




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 13508 |14.07.2020 Въвличат работодатели, синдикати и актьори да бранят режима . 9| 15343 |10.07.2020 От Президентството отговориха на декларацията на ГЕРБ . 66| 7325 |14.06.2020 Харалан Александров: Добрите актьори оцеляват в политиката. Такъв е Борисов . 18| 7366 |05.01.2020 МВнР и Каракачанов отговориха на критиките на Белград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads