Реклама / Ads
Frognews
0| 3320 |18.01.2019

ВАС оправда Валери Симеонов за „нагли и озверели човекободобни”

.
Валери Симеоново
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши окончателно, че лидерът на НФСБ не е дискриминирал ромската общност и конкретен неин представител с изказването, че част от ромите са се превърнали в „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни.

"Валери Симеонов не е дискриминирал ромската общност и конкретно един неин представител с изказването си, че част от ромите са се превърнали в „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки“. Това реши тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

 

По повод на тази реч Асен Асенов подава жалба в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), в която твърди, че Валери Симеонов е осъществил дискриминация спрямо цялата ромска общност и конкретно срещу него, като неин представител.

 

Лидерът на НФСБ отговаря на това, че изказването не е насочено към цялата общност, а само за онази част от нея, която престъпва законите и нормите на общуване, не се грижи за децата и бъдещето им, злоупотребява с техните помощи и върши престъпления.

 

Комисията за защита от дискриминация приема жалбата на Асен Асенов за основателна. Налага 1000 лева глоба на Валери Симеонов за това, че е осъществил дискриминация под формата на тормоз и му предписва в бъдеще да се въздържа от изявления, които засягат честта и достойнството на личността по признак „етническо положение“.

 

Решението най –напред е потвърдено от Административен съд-Бургас.

Сега обаче, с решението си от 15 януари ВАС отменя както решението на Административния съд в Бургас № 564 от 23 март 2018 г. , така и на Комисията за защита от дискриминация № 119 от 23 март 2017 г.

 

Върховните съдии – председателят Йовка Дражева, Анна Димитрова и Емил Димитров посочват, че в конкретния случай целта на Валери Симеонов не е била да засегне достойнството на Асен Асенов:„При внимателен прочит както на конкретизираната част /извадка/, така и на целия текст от процесното изказване на Валери Симеонов, се установява, че в същото не се съдържат словесни изрази, насочени срещу конкретен субект (в контекста на възприетата от законодателя персонална обособеност на този субект чрез въведената дума в §1, т.1 от ДР на ЗЗДискр., а именно – „лицето“), т.е. Асен Асенов. Този персонален субстрат налага извода, че волята на законодателя не цели санкционни последици спрямо поведение (в случая словесно изразено), обективирано в изявления – вербални, писмени или др., които по своя характер са абстрактни, и са насочени към неопределен кръг субекти, включително когато тези субекти са част от определена раса, пол, група по интереси, религиозна, етническа или друг вид социална общност“.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Валери Симеонов иска ракети, а не самолети 4| 3684 |17.01.2019 . Адв. К. Симеонов: Както я караме, прокуратурата ще пише и присъдите 3| 5745 |14.01.2019 . Адв. К. Симеонов: Прокуратурата репресира свидетели по делото ”КТБ” чрез сплашване и арести (обновена) 5| 7840 |11.01.2019 . Валери Григоров за Фрог: В случая с либийския кораб се вижда, че държавата обслужва мафията 3| 4718 |10.01.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ