Реклама / Ads

4| 3256 |14.04.2020

ВАС потвърди отстраняването от длъжност на кмета на Стрелча

.
Стойно Чачов
Върховния административен съд излезе с решение, с което се потвърждава отстраняването от длъжност на кмета на Стрелча Стойно Чачов.

Тричленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение на Административен съд – Пазарджик, с което беше отхвърлена жалбата против Решение № 76-МИ/23.12.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Стрелча за предсрочно прекратяване на мандата на кмета на община Стрелча. Административно дело № 1336 от 2020 година беше образувано във ВАС по касационна жалба на кмета Стойно Чачов срещу решението на административния съд в Пазарджик, съобщават от пресцентъра на ВАС.

 

От доказателствата по делото се установява по несъмнен и безспорен начин, че към датата на полагане на клетва, т. е. към началния момент на възникване на мандата кметът е бил едноличен собственик на капитала и управител на „Българска асоциация по белот“ ЕООД. Като управител на ЕООД, той попада в една от алтернативно посочените хипотези на несъвместимост по чл. 41 ЗМСМА, съобщават още  от съда.

 

От ВАС поясняват, че разпоредбата забранява на кметовете на общини, на райони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на райони и секретарите на общини да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им. Целта на разпоредбата е да предотврати всякакви възможности за възникване конфликт на интереси и злоупотреба с власт от страна на визираните в разпоредбата лица. Разпоредбата изключва съвместяване на функциите на кмет на община с извършване на търговска дейност и с представителни и управленчески права в търговски дружества.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Цветанов колебливо потвърди новината на Фрог, че ще прави партия 4| 4195 |05.03.2020 . За ГЕРБ публикациите за Борисов са фалшиви. Каталунската полиция потвърди за разследването 18| 14355 |21.02.2020 . ВСС даде рамо на Данаил Кирилов за отстраняването на Андон Миталов 2| 3705 |18.02.2020 . Прокуратурата потвърди, че още не е изпратила искане до ОАЕ за екстрадиране на Божков 2| 3999 |07.02.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ