Реклама / Ads
3| 4038 |09.06.2021 НОВИНИ

Вашингтон поуст: България неколкократно е сочена от Запада заради липсата на борба с корупцията

.
снимка от антиправителстевните протести, избухнали миналата година
България е член на ЕС и НАТО. Неколкократно е критикувана от западните партньори за държава, която се провяла в борбата си с корупцията. Според класацията на “Трансперънси интернешънъл” България е най-корумпираната държава от 27-те членки на Европейския съюз.
 

Това е печално известна в България констатация, която за пореден път идва от Запада. Онзи Запад, към който ние имаме претенции да принадлежим като страна-членка на ЕС и партньор в НАТО. Въпреки това обаче се нареждаме първи по корупция, последни по доходи и последни по свобода на словото в ЕС. 112.ти в света.

 

Сега нов повод да чуем тези констатации от западните държави са безпрецедентните санкции по закона "Магнитски", наложени от САЩ. Статията е поместена в американското издание "Вашингтон поуст".

 

Ето и целият материал:

 

Служебният премиер на България ген. Стефан Янев в понеделник настоя правителството на страната да удвои усилията си за борба с ендемичната корупция. Призова за промени в прокуратурата, съдебната система и правораздавателните институции. 

 

Това се случи по време Съвета за сигурност, който се събра, за да обсъди какви мерки ще предприеме страната, след като България бе санкционирана от САЩ по закона “Магнитски”. Бизнесмени и държавни служители бяха ударени заради своята голяма роля в разпространението на корупцията. 

 

Миналата седмица Министерството на финансите във Вашингтон наложи санкции на три лица по закона “Магнитски”. Става дума за бившия депутат и медиен олигарх Делян Пеевски, хазартния бос Васил Божков и Илко Желязков, зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС. 

 

Наложени са санкции на още 64 фирми, които вероятно са свързани въпросните лица. Това е най-големият пакет, който САЩ налага по този закон. Те пречат на достъпа на тези лица до финансовата система в САЩ, замразява активи отвъд океана и забранява на американски граждани да имат отношения с тях. 

 

Премиерът Янев посочи, че правителството ще се опита да минимизира политическия и икономически риск за България. Призна обаче, че американските санкции са сериозен сигнал, който показва, че корупцията е дълбоко вкопана в политическата и икономическата система на страната и последствията от това вече се отразяват и отвъд пределите на България. 

 

България е член на ЕС и НАТО. Неколкократно е критикувана от западните партньори за държава, която се провяла в борбата си с корупцията. Според класацията на “Трансперънси интернешънъл” България е най-корумпираната държава от 27-те членки на Европейския съюз. 

 

Служебният премиер Янев посочи, че корупционната среда не само разваля международното реноме на страната, но и подкопава политическата система и устоите на демокрацията. Корупцията прави институциите нефункциониращи и неефективни. 

Служебният кабинет бе назначен от държавния глава Румен Радев, след като резултатите от редовните парламентарни избори през април и направените множество разкрития за корупция с предполагаемото участие на вече бившия премиер Бойко Борисов не произведоха правителство.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3012 |09.06.2021 Полфрийман осъди България в Страсбург. Станал жертва на „нечовешко и унизително отношение в затвора“ . 5| 3296 |09.06.2021 ЕК наказва България - не сме въвели изцяло правилата за борба с тероризма . 6| 2902 |09.06.2021 Европейската комисия наказва България заради борбата с тероризма . 5| 3705 |08.06.2021 Демократична България обяви водачите на листите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads