Реклама / Ads
7| 3831 |03.10.2024 НОВИНИ

Васил Данов: Престъпление е да агитираш срещу ЕС и НАТО

.
Васил Данов
Твърденията на някои политически партии, че НАТО не ни е необходим, са абсурдни. Не виждам как може да се обясни какво щеше да прави страната ни в днешната военна реалност, ако ги нямаше НАТО и ЕС. Такива партии, политици и организации, които хулят държавата и нашите международни съюзници, трябва да бъдат привлечени под отговорност. Софийският градски съд следва да предприеме мерки, тъй като това е пряка агитация срещу суверентия строй и държавното устройство на Република България. А това са си престъпления. Това коментира пред Нова нюз кап. Васил Данов.
 

Поредната война в Близкия Изток, преди 2 г. войната на Русия в Украйна, а още преди това през 2014 г. първата фаза на руската война - всичко това показва колко сме закъснели като държава с въоръжаването, с модернизацията, с извеждането на българската армия до равнище, което ще ни прави достоен съюзник на силите в НАТО. Изостанали сме много и сега това още повече личи, каза той.


Днес е 953-ия ден от войната на Русия в Украйна - това са две години и осем месеца. Проблемът у нас с модернизацията на армията се оказа, че не е в парите, а във вземането на навременно взимане на дългосрочни и ефикасни мерки. Не казвам, че сегашното или предишното служебно правителство носи вина. Всички политически власти, които се редуваха да управляват ввече 35 години насам постоянно отместваха решаването на военната реформа като нерешим проблем в рамките на техния мандат. Това е въпрос на дългосрочна политика, обясни той.

 

Скоро имаше дискусия между бивши министри на отбраната, които казаха, че ако в момента трябва изцяло да се извърши превъоръжаване, ще струва 30 млрд. долара за прилична модернизация. Тези пари ги няма, но всички програми досега вече са закъснели. Разбира се догодина идват първите Ф 16, бойни машини, двата кораба, които се готвят, но всичко това е много закъсняло, особено с радарите и свързочните системи, обясни Данов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 1961 |03.10.2024 Поскъпват ли горивата заради войната в Близкия изток? . 1| 2104 |03.10.2024 За конфликт на интереси проверяват предложените еврокомисари . 5| 2163 |03.10.2024 Остават ли столичани без парно и топла вода? Блокирани са сметките на "Топлофикация София" . 0| 2196 |03.10.2024 Минималната заплата се вдига до 1272 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads