Реклама / Ads
5| 4961 |20.05.2013 НОВИНИ

А. Василев: Фирмите не трябва да са зависими от държавния бюджет

.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев Източник: Булфото
Ако имаме недостиг на ток, той се внася. Ако има излишък на ток, за да пуснем АЕЦ „Белене”, трябва да затворим други мощности. Винаги, когато се мисли за един проект, не трябва да се мисли в изолация.
 

Това заяви служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на среща с ученици от Американския колеж, предаде Фокус.

„Защо четирите партии искат да построят един проект, който е икономически необоснован, е въпрос на който политическите партии трябва да отговорят. Той няма нищо общо със здравия разум”, каза Василев във връзка с въпрос на шестокласник защо политическите партии, които ще сформират парламент, искат да построят АЕЦ „Белене”, въпреки че е икономически необоснован.

„АЕЦ „Белене” носи определен продукт на пазара. Той ще донесе още около 2000 мегавата. На каква себестойност, трябва да се види в зависимост от инвестицията. Ако себестойността е значително по-ниска от това, което е на пазара, някой инвеститор може да поиска да я построи”, каза Василев. От гледна точка на държавата – това означава, че тя трябва да спре друг източник с мощност 2000 мегавата или да има износ, според Василев.

АЕЦ „Белене” е високотехнологична инвестиция за производителя на реактора, който е Русия, подчерта министърът.

„Това е като да си купим кола и да й построим гараж, а да кажем, че в България е направена високотехнологична инвестиция”, каза Василев. На въпрос за излишъка на електричество, Василев каза, че имаме възможност да произвеждаме повече ток отколкото потребяваме, но не произвеждаме три пъти повече ток, защото ще гръмне цялата енергийна система. Той обясни, че затова са намалени мощностите на АЕЦ и ТЕЦ-овете, ограничават се производителите на възобновяема енергия. „При тока няма как да складираш продукция. Електричеството няма как да го складираме”, каза Василев.

Важно е България да не влезе в планова икономика, каквото се е случило през 70-те години, коментира още Василев. По думите му за IT-сектора е необходима много по-голяма инвестиция в подготовка на кадри и образование.

Според него инвеститорите не трябва да се разделят на български и чужди, а на добри и лоши.

"Дали е български или чужд инвеститор, няма значение, защото всеки инвеститор иска да вземе едни пари и да ги ползва. Голяма част от тези пари се реинвестират”, каза Василев.

По думите му в началото на годината е било изключително трудно да се привлекат нови чуждестранни инвеститори.

Василев обясни, че най-нездравословното нещо за една икономика е фирмите да станат зависими от парите в държавния бюджет. Колкото по-малък е относителният дял на фирмите, които се издържат с тази държавна поръчка, толкова по-добре за икономиката, обясни служебният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5445 |17.05.2013 Омбудсманът: Изборите не трябва да се касират, нужно е правителство . 4| 4970 |13.05.2013 Фандъкова: На София й трябва стабилно правителство . 38| 5040 |07.05.2013 Илияна Йотова: Само прокуратурата трябва да отваря папката ГЕРБ . 134| 5362 |06.05.2013 Костов: Ако ще излизаме от кризата, ДСБ трябва да управлява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads