Реклама / Ads
7| 3934 |13.05.2016 НОВИНИ

Вацев: Настояването за предсрочни избори е геополитически мотивирано

.
Валентин Вацев
Очевидно има симптоми на задълбочаваща се криза в българския политически живот в последните няколко дни. Този род промени в кабинетите се правят не от добър живот, а като първа реакция пред необходимостта да се реагира някак на наближаваща политическа криза, каза политологът Валентин Вацев в интервю за БНР.
 
Настоящата политическа власт е в криза, а Борисов „все още си вярва, че всичко е стабилно, но тази вяра се променя за една нощ“, отбеляза той.

„Днешната политическа власт в България няма стабилна социално-политическа основа и не един Томислав Дончев, а всичките възможни томиславдончевци на света, хванати за ръка, не могат да променят това състояние. Това не е обикновена, дребна криза, а симптом – както при увеличаваща се температура, медикът се сеща за бронхопневмония. ГЕРБ не е партия, а държава и живее по логиката на държава“, посочи Вацев. Най-голямата организация, която претендира да бъде партия – БСП, също е влязла в открита политическа криза на последния си конгрес.

„Медиите рисуват г-жа Нинова като нещо средно между Жана д’Арк и Лейди Гага. От нея се очаква непосредствено чудо, ако може от днес за вчера. Който иска, нека смята, че това е велика нейна победа, аз не възразявам. Но на този конгрес победи, посмъртно, незабравимия др. Александър Лилов, който непрекъснато повтаряше, че трябва да водим такава политика, че „тези и онези трябва да си стиснат ръцете“. Конгресът е последният подготвителен етап в битката, когато тези и онези, ще трябва да си стиснат ръцете. А приживе победиха други двама – почетният консул на Руската федерация в Георги Гергов, когото кой знае защо наричат „олигарх“, плюс почетният консул на „Газпром“ Румен Овчаров. Те използваха всички възможни начини за убеждаване и успяха и да повлияят върху не по-малко от половината от делегатите в избора на Корнелия Нинова. Според мен елитът на БСП се готви за бъдеща коалиционна формула с ГЕРБ“, посочи вацев.

Вацев очаква Нинова да направи чистка в БСП и едномесечна критична кампания срещу ГЕРБ, след което да се установи, че има „твърде много допирни точки между БСП, АБВ, ДПС и ГЕРБ“. АБВ напускат управлението, за да могат да претендират за сериозно партньорство в бъдещи сътруднически разговори с БСП. Ръководителите на АБВ обаче няма да се върнат в БСП, защото знаят, че там няма да получат политическия комфорт, който са извоювали в новата си партия.

Плаващите мнозинства са малко нервни конструкции, но те живеят, заяви Вацев, според когото причините да се бърза с нови избори са геополитически, а именно предстоящата среща на страните от НАТО във Варшава.
България отново става заложник на геополитическите ветрове, които се засилват на Балканския полуостров. Аз предполагам, че няма да има предсрочни избори, защото никой не смее да ги прави. За да се явиш на предсрочни избори, трябва да имаш много висока степен на увереност, че ще победиш
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4375 |10.05.2016 Юлий Павлов: Само ГЕРБ имат интерес от предсрочни избори . 0| 4419 |01.04.2016 Костадин Паскалев: Би трябвало да има предсрочни избори . 0| 4565 |31.03.2016 Асад: Готов съм на предсрочни избори, ако сирийският народ го иска . 8| 4469 |19.03.2016 Четин Казак: Нищо чудно да има предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads