Реклама / Ads
35| 5043 |13.09.2023 НОВИНИ

”Възраждане” удари на камък в парламента за референдумите

.
”Възраждане”
С провал завърши опита на „Възраждане“ да прокара през Народното събрание промени в закона за референдумите, които щяха да позволят да се проведе в бъдеще национално допитване за членството на страната в ЕС и НАТО.
 

Законопроектът на националистите съдържаше редица поправки в действащия закон, които щяха да позволят по-лесното провеждане на допитвания – чрез снижаване на изискванията, които правят такива инициативи възможни. Най-същественото предложение в проекта обаче беше друго – да отпадне разпоредбата в закона, според която по въпроси, уредени в сключени от българската държава международни договори, могат да се произвеждат референдуми само преди тяхната ратификация.

 

Това засяга и договорите, с които България се присъедини към евроатлантическите организации – през 2004 г. в НАТО и през 2007 г. в ЕС. По това време действащият закон за референдумите все още не съществуваше – той е приет през 2009 г. А сред основните цели, с които „Възраждане“ винаги се е рекламирала, е обещанието към симпатизантите й да организира допитвания именно за ЕС и НАТО.

 

За това напомни и партийният лидер Костадин Костадинов днес. При обсъждането на законопроекта той обяви, че българският народ трябва да решава чрез референдум всеки един въпрос, включително за членството в евроатлантическите организации. А действащият закон не позволява това да се направи. Той използва и призива, който отправиха бившият президент Росен Плевнелиев и ексминистърът на външните работи Соломон Паси да се запише в Конституцията, че допитвания за ЕС и НАТО не могат да се провеждат. Според Костадинов това предложение „потъпква демокрацията“, докато неговият законопроект я защитава.

 

„Крайната дестинация на тези инициативи е изваждането на България от ЕС“, отвърна му бившият социалист и настоящ депутат от ПП-ДБ Явор Божанков. А колегата му Искрен Митев обвини националистите, че използват референдумите, за да си правят предизборните кампании. Той даде за пример проваления опит на „Възраждане“ да организира допитване в защита на българския лев, което фактически беше насочено срещу приемането на еврото от нашата страна. Настимир Ананиев пък посочи, че националистите искат да прокарат инициативи в полза на Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4293 |12.09.2023 Мощен трус удари Филипините . 9| 4521 |08.09.2023 Руска ракета удари полицията в родния град на Зеленски Кривой рог - 44 ранени, 1 загинал . 3| 5949 |05.09.2023 За опасност от нов потоп предупреждават синоптици: Мощна гръмотевична буря ще удари Южното ни Черноморие . 33| 4257 |02.09.2023 Русия удари с ракети градове в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads