Реклама / Ads
27| 5411 |16.11.2011 НОВИНИ

Вдигат с година пенсионната възраст от 2012?

.
С една година ще се увеличи пенсионната възраст за мъжете и за жените от 2012 г. Това няма да стане от 1 януари, а по вероятно към май или юли, каза в кулоарите на парламента заместник-финансовият министър Владислав Горанов.
 


Сценарий за някакво увеличаване на пенсиите в 2012 година може да дойде само с по-висок дефицит или чрез промяна на възрастта за пенсиониране. Всички потвърждават, че по-високият дефицит е неразумно да се генерира, още повече той е по-висок дефицит не само за 2012 година, а ще се екстраполира и в следващите години и затова надделя становището, че ако трябва да се реализира политика в тази посока, е разумно да се увеличи възрастта за пенсиониране с 1 година от 2012 година. Договорените през предходната година графици за нарастване на възрастта не са достатъчни като разполагане във времето и ще трябва да бъдат изтеглени. Ние не променяме пенсионния модел. Ние променяме възрастта за пенсиониране, обясни Горанова. 

Тя добави още, че това, което е било договорено за начало 2021 г., е твърде плаха стъпка към правилната посока за увеличаване на възрастта за пенсиониране. Било е договорено при други реалности, при други очаквания за развитието на кризата и въобще на Европа. Сметките показват, че около 30 милиона ще бъдат спестени в разхода, а в прихода се очакват около 21 милиона и общо всичкото това отива за увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. 

Според бившия социален министър Емилия Масларова това решение ще срине доверието в пенсионната система.

Това решение е доста прибързано и ще има много сериозни последствия за в бъдеще. Нека да бъдем достатъчно честни. Българите не получават толкова дълго време пенсия, колкото в страните-членки на Европейския съюз, защото живеем с няколко години по-малко от тях - над 5 години са за жените, над 7 години са за мъжете. Така че ние много добре знаем колко живеем, как живеем. Смятам, че това е просто извиване на ръце, показване на мускули и сриване на доверието в пенсионната система. Колко от вас ще се доверяват, че като са коректни платци на системата, тези, които управляват системата, ще бъдат коректни към поетите ангажименти към тях, коментира Масларова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7378 |12.11.2011 Една година условно получи Евгения Банева . 17| 5457 |12.11.2011 Възрастта за пенсиониране скача с по 6 месеца на година . 37| 5765 |07.11.2011 Вдигат възрастта за пенсия . 27| 5851 |04.11.2011 Яка сеч в БДЖ; вдигат и билетите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads