Реклама / Ads
0| 4526 |25.01.2024 НОВИНИ

Вече подаваме декларации за изгубени документи и онлайн

.
20 нови електронни услуги за улеснение на гражданите и бизнеса предоставят от Министерството на вътрешните работи. Така общият брой става 74, съобщиха от ведомството. 
 

Вече може да се прави проверка за връчени и невръчени фишове, наказателни постановления или споразумения и гражданите да ги заплащат онлайн без начисляването на допълнителни такси. За улеснение на ползвателите, тези справки ще могат да се правят по различни критерии – ЕГН, номер на лична карта или свидетелство за управление.

 

Предвидена е възможността гражданите да могат да попълват и подават по електронен път декларация за изгубени, откраднати, повредени и унищожени документи за самоличност. Разработени и интегрирани са електронни услуги, свързани с контрола на общоопасните средства, в това число издаване на разрешения за придобиване по наследство от физически и юридически лица с нестопанска цел на взривни вещества и пиротехнически изделия № 777 в ИИСДА.

Автоматизирането на процесите по предоставяне на услуги за потребителите създава възможност за осигуряване на електронен обмен на информация между гражданите, бизнеса и структурите на МВР и изпълнява изискванията на Закона за електронно управление и европейските стандарти на работа.

Към момента се извършват тестове на системата и е необходимо технологично време до въвеждането в експлоатация на пълната  функционалност на надградените услуги. До приключването им са възможни временни неудобства при работа с Портала за електронни административни услуги на вътрешното министерство.

Припомняме, че Порталът за електронни административни услуги (ПЕАУ) на МВР е изграден през 2015 г. в рамките на проект по ОП „Административен капацитет“. Тогава той стартира с предлагането на 34 административни услуги. В периода 2020 – 2021 г. той е надграден и в него са интегрирани нови 20  електронни административни услуги


Настоящото развитието на ПЕАУ е реализирано в периода февруари-ноември 2023 г. по договор с предмет “Развитие на Портала за електронни административни услуги (ПЕАУ) на МВР. Разработване и реализиране на електронни административни услуги по направления БДС, КОС и “Пътна полиция“, повишаване степента на усъвършенстване на технологичния процес в служебната част (бек-офис) на ПЕАУ“, по Оперативна програма “Добро управление“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5507 |25.01.2024 Нарушения в две болници: Какво констатира втора проверка по случая “Даная”? . 0| 4471 |25.01.2024 Силно земетресение пак изплаши Турция, магнитуд 5,2 разлюля Малатия . 1| 4722 |25.01.2024 Кръгът от разследвани за убийството на Пейо Пеев се разширява . 4| 4521 |25.01.2024 Варненските общински съветници блокираха въпроса с Пловдивския панаир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads