Реклама / Ads
17| 5456 |02.05.2021 НОВИНИ

Христос воскресе! Великден е!

.
Великден е! Днес целият християнски свят чества възкръсването на Иисус Христос. То е на третия ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.
 

Възкресението е основният стълб на християнската вяра. Затова е празник и за живите, и за онези, които вече сме загубили. Празникът отразява в най-пълен вид християнската догма, а именно – вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят.

Празнуването на Великденските празници по света има различни обичаи според народните вярвания и предания. Яйцата, козунака и агнето са три от основните елементи на великденската празнична трапеза.

 

Всяка година традицията повелява яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Страстната събота. С възникване на християнството боядисаното яйце започва да се възприема като символ на раждане на човека.  Християните се поздравяват с боядисани в червено яйца, символ на Възкресението и любовта на Създателя, по чиято благословия от затвореното яйце се ражда новият живот.

 

Великден е най-вдъхновеният повод за радост, която всички споделяме в нощта на празничното бдение. По време на тържествената литургия православните храмове събират хиляди поклонници, дошли да се докоснат до светлината на Благодатния огън, символ на Спасението. Точно в полунощ всички се поздравяват взаимно с „Христос воскресе!“ и чудото на Божията любов достига до сърцата на всички:

 

Освен боядисаните яйца, друга неразделна част от трапезата на празника са обредните хлябове. Обикновено се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце.

 

Някоя от тези пити се прави сладка и това е великденският козунак. За първи път козунак се приготвя през 17 век във Франция. Според изследователи на българското възраждане за първи път козунак в съвременния му вид се е появил в Шумен в средата на 19 век.

 

Православните християни посрещнаха светлия празник Възкресение Христово.

Пасхалното богослужение в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" беше водено от Врачанския митрополит Григорий в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим.

Миряни в цяла България посрещнаха празника под открито небе, пред храмовете.

В патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" врачанският митрополит Григорий възвести Възкресението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3075 |01.05.2021 В малките населени места в цялата страна БСП също провежда “Солидарен Великден“ . 0| 3281 |30.04.2021 „Солидарен Великден” в Стара Загора . 4| 3103 |30.04.2021 БСП-Варна помогна на над 500 нуждаещи се с пресни козунаци за Великден . 6| 3551 |30.04.2021 Кристиан Вигенин се включи в благотворителната инициатива „Солидарен Великден“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads