Реклама / Ads
7| 2877 |10.04.2023 НОВИНИ

Великденски козунаци в Лвов осигуряват дронове за армията. Рок балада се превърна в хит за лвовяни

.
Козунаци за ... дронове...
В чест на празника на католическия Великден, който вярващите от западния обред на християнството празнуват на 9 април, жителите на Лвов поставиха рекорд: те създадоха най-големия ”тризъбец” в Украйна от козунаци. Гербът бе изрисуван за рекордно кратко време.
 

Това стана в рамките на благотворителна инициатива, организирана в подкрепа на 125-а Отделна бригада за териториална отбрана на Въоръжените сили на Украйна. Проявата се проведе в Лвовския дворец на изкуствата.

 

Там възрастни и деца успяха да подредят най-големия "тризъбец" в Украйна за невероятните 25 минути и 17 секунди. Над 3 500 козунака станаха част от сложното произведение.Доброволците подчертаха, че всеки участник в проявата дава своя скромен принос за победата на украинците над руския агресор. Парите, които са събрани от продажбата на козунаците, както и на други кулинарни изделия, посветени на Великден, ще бъдат използвани за купуване на дронове за украинската армия.

 

Смисълът на живота ни днес е всеки от нас да даде своя принос за победата. Така е вече повече от година. Победа за Украйна! – заявяват организаторите на б

Хиляди лвовяни в навечерието на големия християнски празник почетоха паметта на загиналите във войната срещу руския окупатор, като се стекоха на известните Личаковските гробища

 

Припомняме, че на 11 януари 2023 г. Зеленски е посетил Личаковските гробища в Лвов, кэъдето са погребани стотици загинали украинци във войната за защита на Отечеството от руските нашественици.

Пресните гробове са редом до тези на паднали по време на Полско-украинската война (1918−1919) в сражения срещу части на Западноукраинската народна (съветска, - б.р.) република, „Лвовски орляци“ (млади полски доброволци, включително юноши), участвали в битките за града с оръжие в ръце, включително тези, които са заемали позиции директно на гробището „Личаков“, където много от тях са загинали. В боевете са участвали доброволци от Съединените щати и военни съветници на френската мисия под командването на Шорл де Гол.

Самото гробище води началото си още от XIII век.



.
"Личаковское кладбище" в Лвов, почитане паметта на загиналите за Украйна...

 

***

Напоследък сред лвовяни е особено актуална песента на известния музикант Святослав Вакарчук. Изпълняват е две рок групи: „Океан Елзи“ и „Один в каное“. „Градът на пролетта“ е стара идея на Вакарчук, който е израснал в Лвов. Дълго време е търсил подходящ текст. Когато стиховете вече са налице, се ражда и песента, която вече е абсолютен хит в Лвовска област, в която живеят близо 3 млн души.

 

ГРАДЪТ НА ПРОЛЕТТА

Сънувам отново и отново

Как се разхождаме в родния Лвов

Мирише на пролет и слънцето залязва

На брега на река, която не съществува

 

И лъвовете те гледат мило

И пращат пожелания с дъх на кафе

И свободно на ъгъла между ада и рая

Лвов просто не умира

 

Припев:

Е-е-е-е-е-е-е-е

Моят пролетен град диша

Е-е-е-е-е-е-е-е-е

Градът на пролетта е мой

 

СмУтен век лекува рани

Още преди пълнолетие всички са ветерани  

Миналото, изпълнено със светлина, прощава

По някаква причина никога не искаш чай тук

 

Не искам сняг, не искам слава

Нека да отидат в църквите със знамена

Просто ще отидем на разходка заедно

На брега на река, която не съществува

 

Припев:

Е-е-е-е-е-е-е-е

Моят пролетен град диша

Е-е-е-е-е-е-е-е-е

Градът на пролетта е мой

 

Защо не можем да забравим за душите?

Може би сме твърде уязвими за герои

Стените и лъвовете не ни позволяват

Да разпръсне пепелта, в която не угасват

Мечтите, които имам отново и отново

 

Разхождам се с вас в моя роден Лвов

Мирише на пролет и слънцето залязва

На брега на реката, която отдавна я няма…

 

Фрог нюз

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3487 |06.04.2023 Нинова се вбеси за великденските добавки: Оправданието, че няма пари, е абсурдно . 1| 3057 |27.03.2023 БАБХ започва проверки на яйца, козунаци и агнешко . 8| 3144 |03.03.2023 Зеленски посети ранени военни в западния град Лвов . 1| 2953 |27.02.2023 Започват Великденските пости

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads