Реклама / Ads
1| 3833 |29.10.2023 НОВИНИ

Веселин Стойнев: Отмяната на машинния вот е абсолютно своеволие от страна на ЦИК

.
Веселин Стойнев, журналист Източник: Стопкадър: bTV
”Това, което се случи, беше преврат срещу изборното законодателство. Редица конституционалисти и експерти казаха, че това е абсолютно своеволие от страна на ЦИК.” По този начин журналистът Веселин Стойнев коментира решението за отмяна на машинното гласуване.
 

Стойнев изтъкна, че според социологическите проучвания, половината от хората са за машинно гласуване, другата половина за смесено. По думите му охраняващите изборния процес институции са с изключително ниско ниво на доверие.

 

"Докато продължаваме да изнасилваме Изборния кодекс, ние ще получаваме някакви странни резултати с огромно политическо влияние. Изборите днес са чисто политически вече - между "ние" и "те". Изборният кодекс беше превърнат в нещо хибридно. Имаше активно мероприятие в последния момент. Каквито и да са проблемите, нещата не се правят в последния момент", отбеляза журналистът.

 

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов от своя страна изрази мнение, че ние така и не успяхме да внедрим машините като процес.

 

"Ние имаме сериозен проблем с изборния процес. Тези два метода на гласуване бяха толкова политизирани. Ако прочетете доклада на ДАНС, там има наистина смущаващи неща, но няма как да влизаме в детайли сега. ЦИК допусна огромна грешка. Те не обясниха и затова тяхното решение в момента седи във въздуха. Аз не мога да се справя с вътрешната динамика в ЦИК, но това е орган, който трябва да обясни решенията си. Ние трябва да вървим към един метод за гласуване, в който всички вярваме", категоричен бе специалистът.

 

Според него недоверието в двата метода на гласуване е било създадено от политическите играчи.

 

"Партиите трябва да разберат, че с изборните правила не може да се прави политика. Трябва да се сложи ред в нещата. На предишните избори имаше проблем с разпечатките. ЦИК не може да управлява този процес. Ако ние искаме машини, трябва ЦИК да стане властелин на този процес. Това, което се случи в петък, беше срамно", смята той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4333 |28.10.2023 Жалбата срещу отмяната на машинния вот. Кога най-рано ще се произнесе ВАС? . 46| 6111 |27.10.2023 Извънредно изявление на ПП-ДБ: ДАНС е инструмент на дълбоката държава, отмяната на машинния вот от ЦИК е незаконосъобразна . 4| 4084 |15.10.2023 Журналистът Веселин Стойнев: Още след изборите може да има натиск за смяна на министри . 6| 3880 |11.10.2023 Веселин Стойнев: Вотът на недоверие показва, че сглобката трябва да стане коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads