Петък, 24 Ноември 2017, 04:07
Frognews
0| 3538 |02.06.2016

И. Веселинов: Неестествено е ценовото решение за тока и парното

.
Искрен Веселинов
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заседава за новите цени на ток, парно и топла вода. Проектът на регулатора на практика замразява цената на тока за бита, като минимално поскъпване с под 1 на сто ще има за абонатите на ЕВН, а в Североизточна България ще има минимално поевтиняване на електроенергията отново с по-малко от процент. В Западна България, въпреки исканото от енергото повишение с 20%, промяна в цената не се предвижда.

Цената на ЕРП-тата за крайния клиент се вдига минимално, но имаме чувствително поевтиняване на цената, на която НЕК продава ток на тези ЕРП-та, обясни депутатът Искрен Веселинов, който е председател на Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР, която заседаваше днес, като допълни:
Имаме едно отваряне на една ножица, защото с около 10% се намалява цената на Националната електрическа компания и същевременно говорим за едно леко увеличение на цените на крайните клиенти.

 

Веселинов открои като проблемни области и цените за заводските централи,  и дори гореспоменатото поевтиняване на цената на парното и топлата вода:
Имаме превес в поевтиняването на топлото, но пък имаме доста минимални намаления на цените, на които ще се плаща електрическата енергия – мислим, че тук моделът е сбъркан, защото няма ясна методология, а този тип кръстосано субсидиране, при които цялата страна плаща по-евтиното парно на част от страната, която е топлофицирана, също е порочен.

 

Има нещо неестествено в това ценово решение, подчерта председателя на Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР и поясни:
Има от една страна запазване на привилегиите на голяма част от топлофикациите, а от друга страна намаляване задължението да бъдат изкупувани от НЕК, а от друга страна намаляваме цената на НЕК и на всичко отгоре я задължаваме да купи едни количества, които са около 30% по-големи от това, което тя продава на регулирания пазар, а я изкарваме с една скъпа енергия на свободни пазар, цитира го БНР.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Мигранти плащат 10 000 евро, за да преминат българо-турската граница 0| 2232 |23.11.2017 . Тръмп: Запазваме си най-добрата военна техника 1| 2242 |23.11.2017 . Каталунците дадоха заден за отцепването 0| 2280 |23.11.2017 . Меркел: Германия е заинтересована от отношения с Русия 5| 2297 |23.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах