Реклама / Ads
0| 4640 |02.06.2016 НОВИНИ

И. Веселинов: Неестествено е ценовото решение за тока и парното

.
Искрен Веселинов
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заседава за новите цени на ток, парно и топла вода. Проектът на регулатора на практика замразява цената на тока за бита, като минимално поскъпване с под 1 на сто ще има за абонатите на ЕВН, а в Североизточна България ще има минимално поевтиняване на електроенергията отново с по-малко от процент. В Западна България, въпреки исканото от енергото повишение с 20%, промяна в цената не се предвижда.
 

Цената на ЕРП-тата за крайния клиент се вдига минимално, но имаме чувствително поевтиняване на цената, на която НЕК продава ток на тези ЕРП-та, обясни депутатът Искрен Веселинов, който е председател на Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР, която заседаваше днес, като допълни:
Имаме едно отваряне на една ножица, защото с около 10% се намалява цената на Националната електрическа компания и същевременно говорим за едно леко увеличение на цените на крайните клиенти.

 

Веселинов открои като проблемни области и цените за заводските централи,  и дори гореспоменатото поевтиняване на цената на парното и топлата вода:
Имаме превес в поевтиняването на топлото, но пък имаме доста минимални намаления на цените, на които ще се плаща електрическата енергия – мислим, че тук моделът е сбъркан, защото няма ясна методология, а този тип кръстосано субсидиране, при които цялата страна плаща по-евтиното парно на част от страната, която е топлофицирана, също е порочен.

 

Има нещо неестествено в това ценово решение, подчерта председателя на Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР и поясни:
Има от една страна запазване на привилегиите на голяма част от топлофикациите, а от друга страна намаляване задължението да бъдат изкупувани от НЕК, а от друга страна намаляваме цената на НЕК и на всичко отгоре я задължаваме да купи едни количества, които са около 30% по-големи от това, което тя продава на регулирания пазар, а я изкарваме с една скъпа енергия на свободни пазар, цитира го БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4335 |02.06.2016 Държавата с лека ръка одобри заема от 600 млн. евро на ФГВ . 0| 5473 |02.06.2016 Д. Райков: Париж е в тревога... . 11| 4570 |02.06.2016 Патриарх Неофит награди посланик Ю. Исаков с орден „Св. Кирил и Методий” . 2| 4455 |02.06.2016 Кънчев: Нямам конфискувани имоти! Няма такова нещо!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads