Реклама / Ads
2| 2638 |21.10.2022 НОВИНИ

Вигенин с емоционална реч: Ние сме на път да убием парламента, обезсмисляме себе си

.
Блокажът работи за тези, които искат да покажат, че НС е излишна институция. Ние сме на път да убием парламента, обезсмисляме себе си. Няма значение кой е добър и лош. С приказки не можем да покажем. Хората ни мразят, скоро ще започнат да ни презират, защото не сме в състояние да решаваме проблемите. Ще ни мразят на общо основание. Парламентът трябва да заработи и да покаже, че е полезен.
 

Това заяви в емоционална реч от трибуната на Народното събрание един от кандидатите за шефския пост в парламента - Кристиан Вигенин от БСП. Той направи и предложение - част от зам.-председателите на НС да се въртят всяка седмица и да се работи в условия на консенсус и се обърна към всички партии в парламента. Заяви, че това е последното гласуване, в което участва.

 

"Ситуацията е достатъчно сериозна, за да има обсъждания, в които кандидатите мълчахме. Сигурно всеки от вас следи какво се случва и как се реагира на това, което прави НС трети ден. Говореше се, че ще ни изгонят със сопи. Сега дори не предизвикваме омраза, а подигравки. Парламентът е на път да се обезсмисли напълно. Колкото и да искаме да сме верни на избирателите си, колкото и да искаме да не ги разочароваме, всеки от нас в тази кампания разказваше на избирателите си какво ще направи, какви законопроекти ще внесе, как ще гласува. То е свързано с това не само дали ще има, или няма кабинет. За да се случи всичко, парламентът трябва да започне да работи", посочи Вигенин.

 

"Ще има спорове и караници, често настроението е такова, че се стига и до обиди. Но въпросът е какъв продукт можем да произведем. Някои формации предпочитат да тръгнем към избори. Но можем ли да лишим България от Плана за възстановяване и устойчивост? Можем ли да лишим гражданите от приемането на адекватен бюджет на държавата?", допълни той.

 

"Вие ме познавате. Знаете, че и в критични ситуации съм намирал начин да направя така, че парламентът да стигне до решение. Това бе мотивацията ми да се съглася да се кандидатирам на тази позиция. Уважавам идеята на “Възраждане” кандидатът да няма парламентарен и политически опит, но ние не сме в ситуация, в която да си позволим това. Нямаме време той тепърва да се учи. Имаме в най-добрия случай може би няколко месеца. Затова бих предложил да направим така, че председателя и заместниците да работят в условия на консенсус. Двама да има отпред, а всеки останал да се върти всяка седмица", допълни Вигенин.

 

"Да, риск е и за мен, и за БСП, да бъда избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Можем да направим така, че да се концентрираме върху важните неща. Обръщам се към всеки от вас за подкрепа. Изборът ми не може да е обект на парламентарни и партийни договорки по законопроекти", допълни Вигенин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7194 |20.10.2022 Вежди Рашидов с емоционална реч, отказа да е пръв сред равни, получи признание от всички . 1| 2595 |19.10.2022 Никола Минчев: Може да има и други номинации извън Желязков и Вигенин . 1| 2815 |18.10.2022 Очаквано: Левицата предложи Вигенин за шеф на НС . 0| 2775 |18.10.2022 БСП казват дали Вигенин ще бъде предложен за шеф на новия парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads