Реклама / Ads
6| 4492 |01.01.2018 НОВИНИ

Показаха проекта за втори лифт в Банско

.
Концесионерът на ”Ски зона Банско” - ”Юлен” АД показа проекта за втората кабинкова линия в курорта, която да реши острия проблем с опашките към пистите. Идейният проект показва 10-местна въжена линия с капацитет от 3000 души на час и обща дължина от 5,8 км., съобщава БТВ.
 
Още преди 8 години, когато се появиха първите признаци на проблем с опашки на Начална станция на Кабинковия лифт, "Юлен“ АД се свърза с водещите производители на въжени линии, за да консултира възможни варианти за неговото решаване. След многогодишни консултации и анализи за решаване на проблема, общото мнение е, че е необходимо да се изгради втора десет местна кабинкова въжена линия, с капацитет 3000 души на час и обща дължина от 5,8 км. Заключението е плод на работата на инженери и проектанти, които са обследвали казуса на терен.

След обсъждане на редица варианти се стигна до единодушно становище, че това е най-добрият възможен вариант, който ще реши транспортно-логистичния проблем с опашките и едновременно с това е най-екологичносъобразното решение. Новата кабина е предвидено да има начална станция, разположена в непосредствена близост до начална станция на действащата кабина. Трасето от нея до междинна станция, разположена в м. "Чалин валог“, се движи почти успоредно на настоящата и след междинната станция продължава до другия естествен център на ски-зоната - местност „Шилигарника“. По този начин ще могат да се разделят туристопотоците, за да не се създаде отново проблем с опашка на "Бъндеришка поляна".

Така двата центъра – "Бъндеришка поляна“ и "Шилигарника“ ще поемат равномерно всички скиори без да се получават нови опашки. "Заявяваме категорично, че трасето на този идеен проект минава единствено през концесионна територия и попада изцяло в буферната зона", уверява концесионерът. Горските площи, през които ще премине трасето са само 0,017 % от територията на НП "Пирин“. Акционерно дружество Юлен, концесионер на „Ски зона Банско“, е готово да поеме твърд ангажимент, като компенсаторни мерки във връзка с изграждането на втория кабинков лифт, че срещу всяко отстранено дърво ще засади пет нови дървета, на посочено от Дирекцията на НП "Пирин“ място.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4426 |28.12.2017 Екоактивисти блокираха Попа след решението за втори лифт . 1| 3855 |22.12.2017 Уволнена шефка на детска градина: Има натиск чрез есемеси за прием „по втория начин” . 0| 3847 |14.12.2017 В НС гласуват повторно Законопроекта за противодействие на корупцията . 1| 3864 |13.12.2017 Депутатите с втори опит да приемат бюджета на НЗОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads