Реклама / Ads
5| 3263 |10.02.2021 НОВИНИ

Внезапно отхвърлиха проекта за водоснабдяване на Пловдив

.
Областният експертен съвет в Пловдив внезапно отхвърли спорния проект за водоснабдяване на града, който щеше да глътне от джоба на данъкоплатците половин милиард лева. Идеята да се докара питейна вода до града под тепетата и още 28 села в областта от каскадата “Доспат - Въча” бе отхвърлена.
 

В Експертния съвет, който се проведе без особено много шум, участваха представители на 30 институции, сред които пет министерства и техните регионални структури, "НЕК“ ЕАД, както и засегнатите общини.


Преди гласуването изпълнителите представиха предпроектната разработка, а институциите  становищата си.


Разработката  по предпроектното проучване за каскадата „Доспат – Въча“ следва да бъде върната за доработване и допълване, посочват в становището си от МРРБ, което е било представено на съвета. Основните възражения в становището са свързани с избора на язовир Кричим, а не на язовир Въча за основен източник.  Посочва се и липсата на задълбочени анализи за прогнозния брой на населението и неговото водоползване до 2070-га година, какъвто е хоризонтът на проекта. Отчита се и липсата на съгласувателни процедури с редица институции, които биха довели до законови проблеми при изпълнението на проекта.


От дружество “ВиК“-Пловдив изразиха категорично несъгласие с посочените в предпроектното проучване 65% загуби на вода средно годишно в Пловдивско. За 2020 година загубата на вода за Пловдив е 60,1%, а за цялата територия, на която оперира дружеството, загубата за същия период е 54, 83%, подчерта управителят на дружеството Спартак Николов. Той обаче не коментира посоченото в разработката поскъпване на водата в Пловдив от 2,35 лева за кубик на 3,38 лева за кубик при изпълнението на проекта.


Проектът е напълно осъществим и би се изплатил за 27 години, обяви пред Експертния съвет финансистът и бивш заместник - кмет Илия Кирчев, който отговаря за икономическата обосновка на проекта, посочват от Българското национално радио. 


Експерти от областна администрация възразиха и срещу необоснованото, според тях, оскъпяване със 100 милиона лева на втория вариант на проекта, който предвижда изграждането на нов тунел за част от довеждащия водопровод край Кричим. Несъгласие има и по решението част от водопровода да е надземен върху постаменти, тъй като това ще наложи изграждането на нов път за строителство и експлоатация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 9537 |04.02.2021 Внезапно почина шеф в болницата, приела Навални след отравянето . 2| 3107 |26.01.2021 Онлайн обсъждане на законопроекта за защита от домашното насилие . 5| 3814 |24.01.2021 Експерти за проекта ”Белене”: Напред или назад! Отново... или спрян! . 5| 3287 |17.12.2020 Влакът на столичното метро внезапно спря в тунела след ”Стадион Васил Левски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads