Реклама / Ads
0| 4641 |13.07.2016 НОВИНИ

Внимавайте къде пълните газовите бутилки, съветват експерти

.
Инцидентите с газови бутилки за бита се увеличават и тази година броят им вероятно ще е двойно по-голям спрямо миналата, прогнозират от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).
 

От началото на годината до момента са регистрирани 22 взрива, а за цялата минала година те са били общо 35. Загиналите при тях са двама души, а петима са тежко ранени, обяви председателят на агенцията Стефан Цанков. „Творчеството” на хората, които използват газ, е изненадващо, а и ситуацията е започнала да излиза извън контрол.

 

От ДАМТН посочват и няколко от най-частите причини за инциденти. На първо място е нерегламентираното пълнене на газови бутилки за бита в газостанциите и препълването им. Особено опасна е и неправилната експлоатация, като например предназначени основно за външна употреба бутилки се използват в затворени помещения.

 

Другата причина е дългата употреба на една и съща бутилка, без да е проверена, или пък употребата на първоначално негодни бутилки. От ДАМТН призовават потребителите да следят надписите върху газовите бутилки, които да показват годината на производство, обозначена със специална маркировка.

 

Бутилката също така не трябва да е корозирала по корпуса, редуцир- вентилът да е добре уплътнен, с трайно нанесени данни за минимално и максимално налягане и пропускливост за 1 час. Важни са и свързващите елементи, които също трябва да имат маркировки.

 

Маркучът за свързване, освен с обозначителни маркировки, трябва да има и скоби за стягане, гарантиращи, че няма да изтича газ от уреда.

 

Голяма грешка е ползването на една и съща бутилка повече от 10 години, без да е минала на преглед, подчерта Цанков.

 

От агенцията посочиха, че броят на проверките им е удвоен, като за до момента те са 1100 за цялата страна и обхващат всички в бизнеса – пълначници, газстанции, продавачи на газови бутилки.

 

Глобата за нарушение е 5 хил. лв., а събраните до момента пари са около 55 хил. лв. Най-често те се налагат за нередовно водени регистрационни дневници и дефектирали бутилки в оборот, пише БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4722 |08.07.2016 Вижте къде ЧЕЗ ще спира тока за профилактика . 0| 4408 |01.07.2016 Къде ЧЕЗ спира тока? . 0| 4597 |24.06.2016 Къде ЧЕЗ ще спира тока ? . 4| 6191 |22.06.2016 Д-р Петров за Фрог: Няма финансиране за допълнителния пакет, пациентите си плащат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads