Реклама / Ads
0| 2948 |21.03.2021 НОВИНИ

Водата в София пътува две години, докато стигне до чешмите в домовете ни

.
„Софийска вода“ участва в няколко образователни инициативи по случай Световния ден на водата на 22 март.

➢         „Ценим водата“ е мотото на тазгодишния Световен ден на водата, под егидата на ООН

➢         „Софийска вода“, част от Веолия, и Центърът по компетентност „Clean and Circle” организират среща-дискусия, посветена на научните решения за опазване на водата

➢         Детският научен център „Музейко“ ще разкаже на най-малките за кръговрата на водата и нейното значение

 

На влялата се в язовир “Искър“ вода са ѝ необходими поне 2-3 години, за да премине от язовира и да продължи към пречиствателните станции за питейна вода, преди да стигне до чешмите на софиянци. Този и още много други интересни факти и иновативни решения за опазване на водата ще бъдат разкрити на научна дискусия, която „Софийска вода“, част от Веолия, съвместно с Центъра по компетентност „Clean&Circle” организират по повод Световния ден на водата – 22 март. 

 

Учени от водещи университети в страната и практици от ВиК оператора ще представят различни научни предизвикателства и модерни практически решения за съхраняването на жизненоважния ресурс. Дискусията на тема „Пет научни решения за водата“ ще се проведе онлайн, на 23 март 2021 г. от 15 ч., и ще бъде отворена за всички. Изследователи от Софийския университет ще представят резултати от работата си върху иновативни технологии за чиста вода, а от УАСГ ще обобщят практическите ползи от въвеждане на кръгови решения във ВиК системите, в резултат на проведен мащабен анализ. „Софийска вода“, част от Веолия, ще сподели подробности за две модерни технологии, които внедрява през последната година в процесите на пречистване на питейните и отпадъчните води.

 

На самия празник – 22 март, от 17.30 ч., младите изследователи ще могат на живо, от Facebook страницата на детския научен център „Музейко“, да научат за пътя на водата, както и интересни факти за нея – като например как се е появила на земята, колко вода е нужна на хората, колко течност могат да изпият камилите наведнъж и др.

„Софийска вода“, част от Веолия, осъзнава своята отговорна роля да пази всяка капка вода, да работи за оползотворяването на природните ресурси и да бъде истински защитник и приятел на околната среда. Затова организираме и подкрепяме различни инициативи, с които да помогнем на децата да ценят водата, а с науката да открием онези работещи решения, които ще позволят да съхраним водата чиста и за бъдещите поколения. Този мост, който правим между бизнеса – науката – младото поколение е единствено с цел да обединим повече хора в името на опазването на водата“, коментира Васил Тренев, изпълнителен директор на „Софийска вода“, част от Веолия. 

 

Тази година ООН отбелязва Световния ден на водата под мотото „Да ценим водата“/„Valuing water“, напомняйки, че все още над 2,2 млрд. души, близо 29% от населението на Земята, нямат достъп до безопасна питейна вода. По данни на последния доклад на организацията за водата*, от 2015 година само с 4% се е увеличила ефективната употреба на водата.  Световният ден на водата се отбелязва от Обединените нации от 1992 г. насам, а целта е да се насочи вниманието към ценността на водния ресурс и нуждата от опазването му.

 

* UN-Water SDG 6 Summary Progress Update 2021 : SDG 6 — water and sanitation for all

https://www.unwater.org/publications/summary-progress-update-2021-sdg-6-water-and-sanitation-for-all

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 5457 |19.03.2021 Руското посолство в София: Да спрат спекулациите по шпионския скандал, вбива се клин в руско-българския диалог . 10| 3098 |19.03.2021 Кръщават площад в центъра на София на Желю Желев . 11| 7618 |18.03.2021 Пак шамар за прокуратурата: Фалшивите пари във ВТУ-София били за сватби и кръщенета, а не за търговския оборот . 2| 2984 |18.03.2021 Без нощен градски транспорт в София до 1 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads