Реклама / Ads
1| 7498 |16.06.2017 НОВИНИ

С. Воденичаров: Срещата Борисов – Заев трябва да помогне на Македония за ЕС и НАТО

.
акад. Стефан Воденичаров Източник: БГНЕС
През последните месеци в България бяхме много тревожни от това напрежение, което беше в Македония. Добре, че нещата вече влизат в нормалните релси, добре, че Европейският съюз и НАТО вече протягат ръка към Македония – това е един много добър знак. Това каза акад. Стефан Воденичаров, директор на Института по металолеене и бивш председател на БАН по повод предстоящата среща в София на премиерите на България Бойко Борисов и на Македония Зоран Заев.
 

 „Първото, което си мисля, че може би ще бъде, е каква ще бъде подкрепата на България като бъдещ председател на Съвета на ЕС във връзките за укрепване на пътя Македония да стане също член на ЕС. Друго нещо - многото натрупани въпроси, които все се обещават от 20-ина години, че ще бъдат решени. Така е с транспортните връзки, въпросите за едно по-добро интегриране на двете икономики – българската и македонската, след като ние в много области се допълваме“, каза акад. Воденичаров пред БГНЕС.

 

Подпомагане на научните връзки също е обект на предстоящата двустранна среща на най-високо ниво, твърди академикът и добави, че вече пет години двете академии работят много добре заедно. „За съжаление ще кажа, че и двете правителства не подпомагат това сътрудничество. И двете академии имат в момента финансови проблеми и през тази година за съжаление поради финансови ограничения на двете страни ще бъде намален и броят на темите, които ще развиват. А те вървяха много добре, бяха подготвени над 40 теми. Доколкото съм информиран, в момента ще останат някъде 21-22 теми. Връзките между учените на двете страни са много важни“, каза акад. Воденичаров, като подчерта, че досега са достигнати много добри резултати.

 

„Учените успяха лека полека да отхвърлят натрупани препятствия, които бяха пренесени отвънка в отношенията между двете страни“, добави той. Двамата премиери могат да очертаят перспективите за двете страни, смята акад. Воденичаров. Една от темите е ж.п. линията между България и Македония, за която все се говори, че ще я направят и ще се изгражда. Въпросът с шосейните връзки също. Според него има възможност да се изработи общ модел в енергопреносните системи, които много отдавна са говорени. Може да се помогне и обмяната на студенти да става по-лесно, подчерта той. „Това са все неща, които трябва по един или друг начин да бъдат преодолени, и то много скоро, защото времето натрупа много неща, а всичко се развива изключително динамично“, заяви ученият и общественик.

 

„Като знаем, че имаме общи корени и сме си най-близки, не е хубаво да има такива прегради“, категоричен е той. „Смятам, че във всичко, което е трябвало да бъде направено между двете страни, България винаги е била добронамерена и е протягала ръка. Очакваме най-после този договор за добросъседство да бъде подписан от двете страни, да се успокоят тези дипломатически совалки, които до този момент са безплодни, и да се отвори вратата за приемането на Македония в ЕС и НАТО“, каза акад. Воденичаров. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6653 |16.06.2017 Борисов свиква работна среща за намаляване на административната тежест . 0| 7055 |15.06.2017 Николай Панков за протеста на имамите и ”търговията” на Борисов при Ердоган . 9| 7894 |15.06.2017 Кулезич: Борисов си изми ръцете като Пилат Понтийски с мажоритарния вот . 0| 8079 |17.06.2017 Министър Радев недоволен от срещата със синдикатите за заплатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads