Реклама / Ads
0| 3286 |11.05.2022 НОВИНИ

Военният експерт Сергей Грабски: Босненски вариант и сценарии за евакуация на бойците от Азовстал

.
Според командирите на полк „Азов“ на територията на завод „Азовстал“ в Мариупол, заобиколен от руската армия, има повече от хиляда украински войници и петстотин ранени, много от които са изправени пред сигурна мъчителна смърт без спешна медицинска помощ. Как са били разрешавани подобни ситуации в миналото и какви са вариантите за евакуация на защитниците на Мариупол, каза военният експерт Сергей Грабски.
 

Руската армия продължава да атакува централата от земя, въздух и вода. Без сътрудничеството на международни организации и посреднически държави много от тези хора са обречени на мъчителна смърт.


Ако разгледаме класическата версия, тогава страните се договарят за коридор за преминаване и войските напускат. Ако говорим за джентълменско, рицарско споразумение, но в нашия случай на това не може да се разчита, следователно изтеглянето може да се осъществи по метод, подобен на това как украинските миротворци през 1995 г. изтеглиха обкръжения босненски анклав от Жепа. Придружен от ясно разпознаваеми превозни средства на ООН за прикритие, във всеки автобус винаги седеше представител на украинския мироопазващ контингент. Така автобусната колона напусна застрашената зона и спаси пет хиляди души. Практиката на подобни операции съществува. ООН и Червения кръст знаят отлично как да направят това, обяснява пред "Настоящее время" военният експерт Сергей Грабски.


Има доста големи трудности с въздушния коридор. Не съм сигурен, че на летището в Мариупол има техническата възможност да каца самолети с голям капацитет за евакуация на хора. Просто е технически скъпо и непрактично. Морски, както вече казахме, в пристанището на Мариупол влизат кораби под флага да речем на Турция, Гърция или някоя друга страна от Черноморския басейн. Гърция има свои специфични интереси в Мариупол. Там има доста мощна гръцка общност, казва още той.


Влизат, времето е уговорено, мястото на събиране под прикритието дори на същия договорен турски или гръцки контингент, в колите си, дори и в бронирани машини. Така се извършва изтеглянето на украинската армия в пристанището. Качват се на кораба и следват уговорения маршрут до безопасно място, където се прехвърлят, евентуално на същата гръцка страна. Има и една абсолютно известна международна практика на интерниране, когато подразделение на една от враждуващите страни се озовава на територията на трета държава, коментира експертът.


По време на Първата световна война Холандия беше използвана като страна за интерниране на достатъчно големи групи войски, които се озоваха на нейна територия, било то белгийски, френски, английски или немски. Историята познава десетки примери за подобни операции, припомня Грабски.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3262 |10.05.2022 Военният експерт Павел Лакийчук: Руските ракети са несъвършенни, затова удрят и цивилни обекти . 0| 5272 |10.05.2022 Експертът Васко Начев: Можем и без петрол от Русия, няма да е фатално . 0| 14224 |10.05.2022 Военен експерт: Путин ще принуди Лукашенко да удари в посока Луцк и Лвов . 0| 26926 |10.05.2022 Експертът Иван Хиновски разкри: Забрана за добив на шистов газ в България дойде от ”Газпром”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads