Реклама / Ads
0| 3248 |29.03.2022 НОВИНИ

Военните не откриха мини в Черно море /обновена/

.
Източник: БГНЕС
До този момент в близката акватория на Черно море са открити три плаващи мини - в Босфора, на около 12 мили източно от нос Инеада, Турция, и на около 40 мили източно от Констанца, Румъния. Това заяви на брифинг контраадмирал Кирил Михайлов, командир на българските ВМС.
 

И трите мини са унищожени. Те са били от типа котвена малка мина с 20 кг. взривно вещество. Мините в Босфора и Инеада са били в бойно положение, а тази от акваторията на Румъйния не е била в бойно положение.

 

"Наличието на тези три мини, за съжаление, показва, че войната ни засяга пряко в морската среда, но по отношение на безопасността на корабоплаването, мисля че се вземат всички мерки за предотвратяване на инциденти. Призоваваме всички, които плават в морето, ако забележат нещо съмнително, да подадат веднага сигнал. За риболовците рискът е по-малък, защото течението носи мините по-навътре." - заяви контраадмирал Михайлов, цитиран от БНТ.


Вчера българските военноморски сили са работили по два сигнала за плаващи мини в българска акватория - по първия сигнал се е оказало, че става въпрос за плаващи варели и кутии, а по втория сигнал не е открит плаващ обект.

 

Наблюдението на българската акватория продължава. Изпратен е кораб със специално подготвен екип на борда, готов да унищожава плаващи мини. Системата за наблюдение на ВМС работи успешно и периодично се извършват облитания, допълни контраадмирал Михайлов.

 

Потвърдени са и изчисленията, че мините следват повърхностното течение в западната част на Черно море. Мините, открити в Турция, са преминали на 20 мили източно от Варна и на 30 източно от Бургас.

 

Течението върви от север на юг, най-близо до българския бряг преминава източно от Калиакра - на една миля. На юг най-близката точка е срещу Резово на около 3 мили от брега.

 

Не е изключено и на други места да се появят плаващи мини, но най-вероятно е да се носят по това течение, каза още командирът на ВМС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3275 |28.03.2022 Министър Сандов: На 12 май очакваме осъдителна присъда за България заради Маришкия басейн . 0| 3296 |28.03.2022 Украинското министерство на отбраната: Русия планира ракетни удари от морето . 0| 2826 |28.03.2022 Ексминистри на отбраната поискаха България да даде оръжие на Украйна . 0| 3029 |28.03.2022 Бивш социален министър: Инфлацията вече изяде повишението на минималната заплата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads