Реклама / Ads
52| 8456 |30.07.2012 НОВИНИ

Война между Турция и България за фалшиви дипломи и корупция

.
Министър Сергей Игнатов
Ние сме невинни, виновни са турски граждани, които са поръчвали дипломи и документи с невярно съдържание и са ги представяли. Така образователният министър Сергей Игнатов се опита да защити вузовете у нас. Повод за самоотвержената изява на министъра бе решението на Турския съвет за висше образованиеда не приема повече български дипломи и да не признава документи, свързани с образованието, издадени
 
Драстичната мярка е уникална сама по себе си. Такава не е предприемана от десетилетия в Европа и е по същество признание за съществуване на тежка корупция в родните ВУЗ-ове.

Игнатов се опита да прехвърли вината върху турски граждани, които били хванати с фалшиви дипломи и подправени документи в южната ни съседка. Все пак той призна, че е възможно и някой наш преподавател да е забъркан в аферата. Всички разкрити в тази схема ще си получат заслуженото, закани се Игнатов.

Дипломите, съдържащи невярно съдържание били подменени вторично, обясни министърът. Те са легализирани в МОМН, получили са и акростил от МВнР и едва след това е подменено приложението на дипломата с други оценки и хорариум. Официално сме информирани за един случай, но в пространството се говори и за други, но дори и да са десет, това не е повод една страна да спре легализирането на дипломите на друга, каза още министърът.

В министерството са изпратени общо 56 запитвания за 83 дипломи, които са били проверени и сред тях няма нито една фалшива. Нямаме друга информация, освен тази, която е качена на интернет страницата на YOK, призна министърът. Предстои делегация, водена от Игнатов да замине през август за Турция, за да води разговори по този много тежък проблем. Броят на турските студенти в България през последните години е нараснал значително. Преди 5 години те са били близо 4000, а през тази година те са над 6500. В края на днешното си заседание Съветът на ректорите взе решение да подкрепи правителството в изпращането на протестна нота до YOK заради взетото решение, свързано с българските дипломи.

Днес беше дебатиран и въпросът за това, че до края на месеца всички университети, издали дипломи през тази година трябва да ги изпратят сканирани в МОМН. Към момента, обаче, малко над 20 % от университетите са сканирали издадени дипломите. Едва 4 университета са изпратили на 100 % дипломите, издадени след 1 януари тази година. Някой от най-големите университети не са пратили нито едно сканирано копие. Сред тях са СУ "Св. Климент Охридски", Техническият университет в София, Великотърновският университет "Св. Св. Кирил и Методий", Националната художествена академия.

Засега турската стрпана е непреклонна и нашите дипломи няма повече да важат в Турция. Освен филшивите документи и дипломи, турската страна изтъква и ниското ниво на образованост на завършилите наши университети.

Това е страхотен шамар за българската образователна система и разкрива корупционните практики, които се ширят в нея, коментират специалисти. В МОМН са в паника, за да не предприемат и други страни подобни крути мерки. Такъв удар можел да се очаква от Скопие, защото у нас учат хиляди македонци.

Започнати смятат, че Анкара ни наказва заради отказа да се създаде университет в България, в който да се преподава на турски език. Такова искане бе отправено през май от фондация „Справедливост – България”. „В България езикът, който всички употребяваме, е книжовният български език”, отговори тогава Игнатов. Той попита още кой ще преподава в този университет, какви предмети ще се изучават и кое налага това да става на турски език.

Скандалът може да се разрази с нова сила и да стигне до Комисията по образование в Европарламента в Брюксел, предричат експерти. Говори се, че турция вече е изпратила там оплакване по повод фалшивите дипломи и е подчертала, че тяхната поява е възможна благодарение на коруепционни практики в български ВУЗ-ове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5566 |28.07.2012 Рекламна война се разрази на Олимпиадата в Лондон . 45| 6717 |23.07.2012 В. Сидеров: България на практика е във война . 39| 8331 |22.07.2012 Експерт: България може да бъде въвлечена в сценарий за война . 89| 7224 |15.07.2012 Станишев: Между ГЕРБ и БСП има 4% разлика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads