Реклама / Ads
1| 4145 |10.10.2023 НОВИНИ

Войната между Хамас и Израел. Какво знаем на четвъртия ден?

.
Броят на загиналите от двете страни нарасна до почти 1 600 души; израелските военни викат 300 000 резервисти
 

Хамас е готова да води дълга война с Израел и ще използва десетките заложници, държани в Газа, за да осигури освобождаването на палестинци, задържани в Израел и в чужбина, заяви високопоставен член на бойната групировка. В разговор с информационната агенция Associated Press Али Баракех, член на ръководството на групировката в изгнание в Бейрут, заяви, че Хамас разполага с арсенал от ракети, който ще стигне за дълго време, предаде "The Guardian".

 

Какво знаем на четвъртия ден от войната между Хамас и Израел?

 

Баракех заяви, че дори Хамас е шокиран от мащаба на операцията, като каза, че е очаквал Израел да предотврати или ограничи нападението. "Бяхме изненадани от този голям срив", каза Баракех. "Планирахме да постигнем някакви успехи и да вземем пленници, за да ги разменим. Тази армия беше хартиен тигър".

 

Израелските въздушни удари по Газа са разрушили 790 жилища и са нанесли сериозни щети на 5330, съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси днес. Повредите на три обекта за водоснабдяване и канализация са прекъснали услугите за 400 000 души.

 

Израел възстановява контрола си върху граничната ограа в Газа, като от понеделник насам няма нови прониквания. Израел е възстановил контрола върху оградата, пробита от въоръжените лица на палестинското движение Хамас, които извършиха масово нахлуване през уикенда, и поставя мини в частите, където бариерата е била разрушена, заяви във вторник главният военен говорител. В коментар, излъчен по израелското армейско радио, контраадмирал Даниел Хагари заяви, че от понеделник насам не е имало нови прониквания от Газа.

 

Израелските отбранителни сили обявиха, че през нощта са били ударени повече от 200 цели в Газа. "През последните часове военни самолети и кораби на ЦАХАЛ атакуваха много цели на терористичните организации в цялата ивица Газа. През нощта десетки изтребители атакуваха над 200 цели в целия квартал Римал и Хан Юнис", се казва в публикация на X (бившия Twiter), придружена от видео, показващо разрушени сгради.

 

Израелските военни ще информират 100 семейства, чиито близки са заложници. Позовавайки се на израелското армейско радио, Times of Israel съобщава, че "Израелските отбранителни сили изпращат днес офицери, които да информират над 100 израелски семейства, че техни роднини са държани в Газа от Хамас". Изданието допълва, че "посланикът на ООН Гилад Ердан казва пред CNN, че Израел смята, че "броят им е между 100-150 души".

 

Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър разкритикува реакцията на Пекин на конфликта между Израел и Хамас по време на посещението си в Китай, като призова тамошното правителство да окаже по-голяма подкрепа на Израел. Шумър нееднократно говори за реакцията на Китай, включително директно пред китайския лидер Си Дзинпин в понеделник, по време на рядка среща в рамките на многодневното си пътуване в страната. "Призовавам Вас и китайския народ да застанете на страната на израелския народ и да осъдите страхливите и жестоки нападения срещу него", каза той на Си в Пекин.

 

Трима австрийски граждани може да са сред отвлечените, съобщава австрийското външно министерство. Трима австрийско-израелски граждани с двойно гражданство може да са сред отвлечените от "Хамас" при нападението в събота, заяви министерството, но добави, че няма официално потвърждение.

 

Осемнадесет тайландци са загинали в конфликта между Израел и бойците на Хамас, съобщи правителството на кралството във вторник, като преди това броят им беше 12. Говорител на външното министерство заяви, че девет тайландски граждани са били ранени, а 11 са взети за заложници. Около 30 000 тайландци работят в Израел.

 

САЩ вече са започнали да доставят боеприпаси и военно оборудване на Израел, съобщи Белият дом в понеделник, докато Пентагонът преглежда запасите си, за да види какво още може да бъде изпратено бързо в подкрепа на съюзника му в тридневната война с Хамас. Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, потвърди в понеделник вечерта, че първата партида военна помощ след насилственото нападение от страна на бойците на Хамас е "на път" към Израел.

 

Броят на загиналите палестинци нарасна до над 680 души, убити при израелските контраудари, съобщи здравното министерство на Газа.

 

По данни на израелските власти броят на загиналите е над 900 души.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9833 |10.10.2023 Илиян Василев: Играта на Путин не се е променила - разтърсва света с нови и нови конфликти. И за нас нещата ще станат много по-сложни . 2| 3851 |10.10.2023 Русия е пуснала през изминалата нощ 36 щурмови дрона, произведени в Иран, срещу Южна Украйна . 2| 3910 |10.10.2023 Военни съобщиха, че около 1500 тела на бойци на ”Хамас” са намерени в Израел . 2| 11700 |10.10.2023 Мохамед Халаф пред ФрогНюз: "Хамас" и Израел вероятно няма да са единствените участници в тази война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads