Реклама / Ads
2| 11208 |10.10.2023 ИНТЕРВЮ

Мохамед Халаф пред ФрогНюз: "Хамас" и Израел вероятно няма да са единствените участници в тази война

.
Източник: БГНЕС
"Хамас" и Израел вероятно няма да са единствените участници в тази война, тя няма да приключи скоро и ще има извънредни решения. Зад ескалацията има и вътрешни фактори, свързани с управлението на премиера Бенямин Нетаняху. Решенията му внесоха в обществото на Израел разделение и разкол, стигна се до отпусналост в службите на държавата и в армията.
 

Това каза в интервю за ФрогНюз журналистът и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" Мохамед Халаф.

 

Ето го цялото интервю:

 

В неделя Израел официално обяви война и даде зелена светлина за "значителни военни стъпки“, за да отвърне на Хамас за изненадващата атака в събота (7 октомври). Докъде очаквате да стигне този конфликт?

 

Това, че Израел вече официално обявява ситуация на война, означава много. Първо - че страната мобилизира всичките си сили, не само военните, но и разузнавателните, икономическите, обществените и всичко, което една държава притежава. Това означава, че тази война няма да приключи скоро и ще има извънредни решение. За разлика от последните 5 войни между Хамас и Израел, тази ще бъде по-дълга, защото Нетаняху трябва да възстанови авторитета на държавата Израел. Най-важното за него в момента е доверието на неговите граждани, израелците, които загубиха вяра както в него, така и в институциите там. Също така и авторитетът на държавата, който беше разклатен и подкопан от операцията на Хамас.

 

 Един от големите въпроси, които възникват обаче е как разузнавателните служби на Израел допуснаха да се случи подобна атака?

 

Това е дълга история. Зад нея има вътрешни и външни фактори. Вътрешните са на първо място самото сегашно правителството на Нетаняху, да не говорим за предишните му правителства, в които той заявяваше, че докато е премиер, "никога няма да позволи да има палестинска държава". 

 

Релано, по време на всички негови правителства, както и при сегашното, той продължаваше против волята на международната общност, САЩ и ЕС, да анексира територии на палестинците и да изгражда незаконни селища. Това е в нарушение с международните договорености и закони.

 

Последното правителство на Нетаняху, което беше съставено преди по-малко от една година, след редица парламентарни избори, за да може изобщо да го състави, той беше принуден да включи две партии от т.н. радикална религиозна десница. Лидерите на тези партии поеха Министерство на финансите и Министерство на вътрешната сигурност. Двамата министри провеждаха радикални политики, основната им цел беше установяването на чисто религиозна държава против волята на голямата част от гражданите, които искаха демократична и светска държава. Това внесе в обществото на Израел разделение и разкол. Голяма част от израелците не одобряват държавата им да бъде религиозна, затова през последните месеци видяхме милиони хора, които участваха в различни протести. Това правителство започна да създава проблеми, не само с гражданите на Израел, а и с палестинските в окупираните територии и в Газа и създаде условия на бунтове и въоръжени сблъсъци. Стигна се до много убити и от двете страни.

 

Това ескалира нещата и може да кажем, че е вътрешният фактор, който доведе до състояние на отпуснатост в службите на държавата и в армията. Немалка част от офицерите и военнослужещи да не изпълняват заповеди и да не ходят на работа, защото не искат да са в  подчинение на тези министри. Има големи части от обществото, близо 80%, които са включени в армията, в службите, в различните структури на отбранителната система. Те започнаха да отказват да ходят да изпълняват задачи, тренировки и т.н. Голяма част от тях даже казаха, че няма да ходят да служат, след като има двама религиозни лидери, които защитават една общност, която получава всичко, без да ходи в армията и без да работи - това е Хадистката общност. По закон около 25%, не трябва да ходят на работа.

 

Дори генералите в армията, предупредиха правителството, че това ще доведе до отслабване на армията и службите.


Защо Нетаняху не предприе някакви мерки, предвид това, което виждаше, че се случва?

 

Нетаняху не ги послуша, искаше да задоволи неговите партньори, защото ако те се изтеглят от правителството, това ще доведе до падането му. Затова те искаха да има реформа в съдебната система. А каква е тази реформа? Да упражняват пълен политически контрол върху Върховния съд, а той решава всички политически обществено-икономически конфликти в Израел, защото те нямат Конституция. Те искаха този съд да ги обслужва в различни аспекти, да не ги атакуват законите, които реално правят държавата чисто религиозна. Това е основният фактор, който създаде впечатление на Иран и враговете на Израел, като Хамас, Ислямски Джихад, Хизбула и т.н., че той е слаб.

 

Русия ще използва ли конфликта в ивицата Газа, за да вземе преимущество в Украйна? Според експерти, руско-иранските дипломатически и икономически връзки са се активизирали много в последно време. Не е тайна, че Москва е превела на Техеран вече един от общо трите милиарда долара за общи военни проекти. Говори се и за над 20 разговора, които са провели висши ръководители в Москва и Техеран през последните дни.

 

Това е теория на конспирацията. Вижте, Русия има добри отношения с Нетаняху и Израел, но това не означава, че те нямат отношения и партньорство с Иран. Да, те имат военни договори, Иран снабдява Русия с дронове, с които атакуват Украйна, както и с други видове ракети. В същото време, Русия оборудва Иран с оръжие, но това е друго нещо. Тук няма място за теории на конспирациите.

 

Добре, а защо "Хамас" избра точно този момент и точно тази дата - 7 октомври?


От месеци "Хамас" внушава на Израел и на армията и на политическото ръководство, че не е заинтересована от война, че иска да се съсредоточи върху подобряването на живота на населението. Затова искаше да бъде подписано споразумение с посредничеството на Катар, в което те да получават възможност за инвестиции в ивицата Газа от Израел. Израелското правителство отдели повече от 1 млрд. инвестиции в различните сектори в Газа за изграждане на инфраструктура и създаване на работна ръка, срещу дълготраен мир - 150 хил. работници от ивицата да отидат и да работят в Израел. Когато отидат там, ако работят един ден, надница им е колкото за един месец в Газа. Това са над 150 хил. семейства.

 

В същото време в това споразумение гласуваха, със съгласието на правителството на Нетаняху, Катар да дава помощи в размер на 15 млн. долара месечно, на правителството на "Хамас" за посрещане на нуждите на управлението, заплати на държавния апарат. Плюс това израелците им казаха, че ако осигурят дълготраен мир, те ще започнат проучване на газ в техните регионални води, и ако това се случи ще получават безвъзмездно от приходите на газта, а това са големи възможности за тях . 

 

Същевременно обаче те се подготвяха за тази голяма военна операция.

 

Защо точно сега? Иран, държавата, която финансира "Хамас" издаде заповед на лидери на "Хамас" и Джихад да започват военната операция. Тези, които нахлуват по море и суша и въздух, са обучени от месеци в редиците и лагерите на Хизбула в Ливан, във военните бази на Революционната гвардия на Иран и в Сирия.

 

Операция като тази не може да бъде направена с такава прецизност, координираност и качество, само военните може да го направят, а не бойци. Това означава, че са получили специална военна подготовка в различни военни училища в чужбина, Иран, Хизбула, Сирия.

 

Иран е незаинтересован от стабилизацията на района, защото хаосът за тях е удобен, чрез него те упражняват контрол върху региона и извличат много ползи от това, когато преговарят с ЕС и САЩ. Те размахват картите в близкия Изток и казват, че само те могат да ги решават.

 

В цялата тази картина обаче идва и един нов момент. Президентът Байдън от няколко месеца води преговори за мирен договор между Саудитска Арабия и Израел. Този договор можеше да бъде подписан идните седмици. Премиерът на Саудитска Арабия  Мохамед бин Салман съобщи пред “Фокс нюз тв”, буквално преди 4-5 дни, че са много близо да подпишат това споразумение. Това подплаши първо Иран, която не е заинтересована Саудитска Арабия да създава такова условие на мир. Защото в момента, в който Саудитска Арабия подпише такъв договор или споразумение, това ще позволи на другите 50 ислямски държави да я последват. Ако това се случи, означава изключване и изолиране на "Хамас" и на всички радикални организации в района. Иран няма да може да играе ролята, както досега, и да шантажира света.

 

Какви са позициите на Русия и Китай от това споразумение?

 

Китай има други геополитически планове, Русия няма интерес Байдън да успее и да спечели изборите, защото ако това се беше случило той щеше да си осигури втори мандат. Русия иска Байдън и неговата партия да паднат и да дойде Тръмп, защото той винаги се явява като поддръжник на Путин.

 

Със сигурност това, което "Хамас" направиха няма общо с живота и положението на палестинците, защото те ще живеят много по-лошо от последиците на тази нова война.

 

Нетаняху е решил и това е обявено, че той ще ликвидира от корени всички лидери и бойци на "Хамас" и другите подобни организации в Газа. Това означава, че войната ще продължи и Саудитска Арабия няма да може да подпише скоро споразумение с Израел, в момент, когато всички арабски народи подкрепят палестинците и търсят защита от Израел и са радостни, че "Хамас" успява за първи път от 75 години да унижи Израел, да окупира територии, да взема заложници и да обижда пред камерите войниците. Отиваме на по-дълга война.

 

Същевременно, сега докато си говорим, излезе информация, че Русия е много разтревожена от разширяване на конфликта и участие на други в него, защото има голяма вероятност Хизбула и проксита на Иран, въоръжени организации в Сирия и Ливан да се включат в тази война срещу Израел.

 

В този контекст идва изказване на президента Байдън от онзи ден, което вероятно той взе базирайки се на разузнавателна информация, че Иран ще активизира и другите проксита в региона и затова праща ударната група на самолетоносача Джералд Р. Форд в източното Средиземноморие, за да покаже подкрепата на правителството на САЩ за Израел.

 

Съединените щати спешно ще предоставят на Израел допълнително оборудване и ресурси, включително боеприпаси за защита на Израел. Самият Байдън предупреди всички други държави и организации  в региона, които смятат да са враг на Израел и да се възползват от това, което се случва там.

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8744 |09.10.2023 Мартин Табаков за ФрогНюз: Иран е спонсор на Хамас, от военното му крило вече благодариха на Техеран . 36| 12142 |06.10.2023 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: С-300 са остарели и несъвместими, трябват ни зенитно-ракетни комплекси от НАТО . 5| 7132 |06.10.2023 Димитър Ганев за ФрогНюз: Опозицията иска вотът на недоверие да ѝ помогне за местните избори . 25| 7446 |05.10.2023 Явор Божанков пред ФрогНюз: Революцията се отложи, затова ИТН и "Възраждане" са бесни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads