Реклама / Ads
3| 2854 |15.12.2022 НОВИНИ

Войната в Украйна: Без коледно примирие. Обстрелите продължават

.
Украинските сили организираха най-тежката си артилерийска атака от години в контролираната от Русия източна част на страната в четвъртък, твърди инсталираният от Кремъл кмет на Донецк Алексей Кулезмин. Русия и Украйна изклюциха коледното примирие и така почти 10-месечната война ще продължи и по празниците. 
 

Кулезмин твърди, че  40 ракети са били изстреляни от БМ-21 Град срещу цивилни в центъра на града в ранните часове. Кулемзин определи нападението в Донецк като военно престъпление и каза, че то е най-голямото срещу града от 2014 г., когато промосковските сепаратисти го превзеха. Предварителните оценки показват, че петима души са ранени, включително дете, според думите му. 


Междувременно руските сили продължиха обстрела и въздушните удари по цялата източна фронтова линия, убивайки един човек, докато двама бяха убити в южния град Херсон, според информация на Украйна. 


Москва и Киев в момента не са ангажирани в преговори за прекратяване на най-големия конфликт в Европа след Втората световна война, който бушува главно в източната и южната част на Украйна с малко движение от двете страни.


Според висшият украински офицер Олексий Громов, Кремъл  се стреми да превърне конфликта в продължителна въоръжена конфронтация. Той също отхвърли възможността за примирие по време на Коледните празници. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също заяви, че няма да има такова примирие. 


Военният генерален щаб на Украйна заяви в ежедневния си доклад, че руските сили продължават да нанасят удари по украински войски и цивилна инфраструктура в района на Донецк и в южните райони на Запорожие и Херсон. Един човек е убит и четирима са ранени близо до Бахмут. Отделно руският обстрел уби двама души в центъра на Харков, твърди Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски. 


Самият Зеленски заяви, че Русия трябва да започне да се изтегля до Коледа като стъпка за прекратяване на конфликта, но Москва отхвърли предложението, като каза, че Украйна първо трябва да приеме загубата на територия.


В сряда Киев претърпя първата голяма атака с дрон от седмици. Поразени бяха две административни сгради, но противовъздушната отбрана до голяма степен е отбила атаката. Според думите на президента Зеленски са били свалени 13 дрона.


Десетки хиляди хора бяха убити, още милиони разселени, а градовете превърнати в развалини, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари в „специална военна операция“, заявявайки, че трябва да защити рускоезичните от украинските националисти. Киев и неговите съюзници наричат инвазията ​​непредизвикана агресивна война.


В ход, който значително ще подсили противовъздушната отбрана на Украйна, американски служители заявиха пред международните агенции, че в днес ще бъде обявено решението на Вашингтон да предостави на Украйна ракетната система Patriot. Не закъсня реакцията на Кремъл. Според Русия САЩ навлиза "все по-дълбоко и по-дълбоко в конфликта в постсъветската република". 


Москва е категорична, че американските системи Patriot ще бъдат легитимни цел.


Междувременно държавите-членки на ЕС не успяха да постигнат съгласие по деветия пакет от санкции срещу Русия в разговори късно снощи. Страните от блока не са съгласни дали ЕС трябва да улесни преминаването на руския износ на торове през европейските пристанища, за да помогне на по-бедните страни, дори ако съответните компании за торове са собственост на олигарси в черния списък.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2925 |15.12.2022 Евролидерите обсъждат войната в Украйна в Брюксел . 13| 15073 |13.12.2022 Съветът на генерал Лебед: Ще мобилизирам рота от децата на елита – и войната ще свърши за един ден! . 4| 3991 |12.12.2022 Войната в Украйна: Нови руски обстрели и милиони без ток . 10| 3421 |12.12.2022 Володимир Зеленски: Войната ще свърши, когато умре Владимир Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads