Реклама / Ads
6| 3474 |04.03.2023 НОВИНИ

Володимир Зеленски иска специален трибунал срещу руската инвазия

.
В Украйна продължават ожесточените сражения за град Бахмут, смятан от Москва за ключов за установяване на контрол над цялата Донецка област. Междувременно страната беше домакин на конференция ”Единство за справедливост” с участието на високопоставени представители на страните от Европейския съюз и САЩ, съобщават световните агенции.
 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви във вечерното си обръщение, че страната се стреми за си осигури възможно най-голяма подкрепа за трибунал срещу агресията на Русия: "Отговорността на Русия и нейното ръководство е лична! За агресия и терор срещу държавата и народа ни. И когато я има тяхната отговорност, справедливостта ще бъде възстановена."

 

САЩ възнамерява да потърсят отговорност от Русия за "престъпленията, извършени по време на несправедливото и непровокирано нахлуване срещу суверенния ѝ съсед", заяви американският министър на правосъдието и главен прокурор Мерик Гарланд. Той присъства на конференцията "Единство за справедливост" в украинския град Лвов, където пристигна на необявено предварително посещение.

 

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола също пристигна на извънредно посещение в Украйна. "Хубаво е да се върна в Украйна - заради тези смели хора, които вдъхновиха света", написа в Туитър Мецола, която се срещна с председателя на Върховната рада Руслан Стефанчук. "Бъдещето на Украйна е в Европейския съюз … Сътрудничеството между Европейския парламент и Върховната рада само ще се засилва", написа председателят на ЕП.

 

Продължават ожесточените боеве между руските войски и украинските защитници, особено около източния украински град Бахмут. Основателят на наемническата военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че Бахмут на практика е вече обкръжен и за украинските войски е оставен един единствен път за евакуация. Украинската страна твърди, че градът ще продължи да се защитава. На украинска разузнавателна част, използваща дронове, е наредено да се изтегли, каза нейният командир.

 

Бахмут принадлежи към втората отбранителна линия на Украйна в Донбас, а украинците са нанесли големи загуби на частите на "Вагнер", както и на други руски сили.

Но украинските сили също са понесли големи загуби. Градът, някога с население от 74 000 жители, сега е до голяма степен разрушен. Според местните власти в Бахмут все още живеят около 5000 цивилни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3139 |03.03.2023 Зеленски посети ранени военни в западния град Лвов . 2| 2993 |02.03.2023 Блинкен иска Русия да удължи сделката за зърно в Украйна . 2| 2921 |01.03.2023 Иван Таков поиска от социалистите в София да разкажат на хората за лявата идея . 26| 3219 |28.02.2023 Володимир Зеленски: Трудно удържаме позициите си в Бахмут

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads