Реклама / Ads
21| 21216 |27.11.2022 НОВИНИ

Стана както Фрог нюз предрече: ДПС изкара етническата карта при сблъсъка Морфов - Кръстева

.
Стана, както Фрог нюз предрече: ДПС реши да изиграе етническата карта при скандала с Народния театър. Не било лошо да си депесар, те също имали право на работа. На Марс ли да идат хората, които са депесари? Велислава Кръстева гласува рамо до рамо с Ахмед Доган, но къде бил скандалът, попита в ефира на bTV Мустафа Карадайъ. 
 

На 23.11 във Фрог нюз, в  коментар по повод случващото се в Народния театър, пише: „Това (случващото се в Народния театър, б.р.) ще принуди кръга „антихъшове“ да извади дежурния коз – етническото асо“.

 

Точно това и стана.

 

Напълно очаквана трактовка на един иначе добър въпрос около управлението на най-стария професионален театър у нас - меси ли се ДПС в ръководството и защо. 


Партията на Мустафа Карадайъ има навика да играе етническата карта и да обяснява всякакви по-остри реакции или въпроси с етническа непоносимост. Спомняме си добре протестите около парк "Росенец", където бе направен опит да се създаде напрежение между две групи демонстранти - едните, недоволни заради окупацията на държавен плаж от Ахмед Доган, а другите - докарани с автобуси симпатизанти на ДПС. Пък групите, които трябваше да са враждебно настроени, се оказаха доброжелателни, говореха си и се поздравяваха.


Сценарият с етническото напрежение се пропука и  се получи обратен ефект.


"И аз нямам правото да работя в театъра, след като изляза от политиката? Да ходя на Марс ли? Какъв ви е упрекът? Има закони, има правила. Някой е решил да протестира, защото някой е депесар. Тоест депесаря няма право на работа. Хората, които са депесари на Марс ли трябва да отидат? Кръстева не е в нарушение на законите, а в изпълнение на законите. Не видях хората от театъра да протестират, когато някой стане министър в нарушение на Конституцията. Къде е скандалът? Знаете ли с колко хора сме гласували всички ние? Лошо е да си депесар. Не съм съгласен с политическата реакция на Морфов. Да си депесар е гордост, не е проблем", заяви Карадайъ остро. 

 

Какъв е проблемът? Малко предистория… 

 

Един от най-изявените (бивши) кадри на ДПС се оказа на ръководен пост в Народния театър “Иван Вазов”, а това предизвика остра реакция от режисьора Александър Морфов, който надраска вратата й с надписи “ДПС” и “Изчезвай”. 

 

Ръката на ДПС не се вижда само зад скандала между Морфов и Кръстева. Самият режисьор се върна в театъра наскоро, след  дълго отсъствие, породено от конфликт с предишния директор Мариус Донкин, който е бил кандидат за общински съветник от ДПС.

Кръстева няколко пъти е била депутат от партията на Мустафа Карадайъ. На последните избори през октомври Кръстева придружава Ахмед Доган, когато почетният председател на ДПС отиде да гласува. Именно това предизвика и острата реакция от страна на Морфов. 

 

Тук не става дума за етническа нетърпимост, нито за непоносимост спрямо хората, които гласуват за ДПС. Ръководството на тази партия много добре знае това, но умело от години го използва по собствено усмотрение и за собствена изгода. 

 

Никой в България - без някои политици и псевдопатриоти - не е против хората, които симпатизират или членуват в ДПС.

 

Както каза преди ден поетът и драматургът Стефан Цанев: "Не може представител на Народния театър да ухажва публично лидер на партия и то доста унизително. Така се унижава целия театър. Някой не й е казал, че не бива да прави това". 

 

Ако някой друг го беше направил с лидер на която и да е друга партия, реакцията щеше да е същата. Никакъв етнически момент или дискриминация няма. Стига с тази фалшива патетика!

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 32814 |25.11.2022 Експерт за Фрог: Произвеждахме бг-дронове ”Ястреб”. Можехме да сме далеч напред, но... . 3| 13055 |25.11.2022 Проверка на Фрог: Депутатът Явор Божанков от БСП е с изключен телефон . 1| 5641 |25.11.2022 Само във Фрог: Историите за Черния петък, които никога не сте чували . 5| 26438 |24.11.2022 Само във Фрог: Как за 10 мин. се изпаряват 1 милион лева заради мистично изчезнала река?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads