Реклама / Ads
5| 3044 |03.02.2023 НОВИНИ

Всеки четвърти българин иска да емигрира, показва проучване

.
Всеки четвърти българин би занимал да живее в друга държава, ако разполага с всички необходими документи за това, показва проучване на “Галъп интернешънъл” в 57 държави. 67% от сънародниците ни все още казват, че биха искали да живеят тук. Едва 8% се колебаят. Останалите обаче са категорични - биха напуснали страната, ако имаха възможност.
 

Противно на популярната представа за нагласите за миграция в страната ни, България се нарежда по-скоро на задните места в желанието на гражданите за живот в чужбина, коментират от "Галъп интернешънъл". Желанието за миграция сред нашите съседи от Гърция (40%), Румъния (38%) и Северна Македония (42%), например, е значително по-силно. Близки до нас в своите нагласи пък са държави като Испания (27%), Нидерландия (29%), Швеция (23%) и Австрия (23%).


Нагласите в страната ни са в съответствие със средните за ЕС. Там средно всеки трети би предпочел при възможност да живее в друга държава. 59% от европейците пък предпочитат да останат в държавата, в която са и сега.


Обяснението за нагласите у нас може да се дължи отчасти на продължителната десетилетна миграция към държавите от Западна Европа и Северна Америка от 90-те години насам, довела до ситуация, в която, който е пожелал живот в чужбина, вече е заминал. Фактори като възможност за дистанционна работа, повишаване на жизнения стандарт и достъп до услуги, начин на живот и стоки, не по-различни от тези в останалите държави от ЕС обаче, също не са за подценяване.


През последните години се наблюдава и известна промяна на миграционните нагласи в страната ни като цяло – запазват се високи нивата на желание за пътуване в чужбина с цел образование, развитие, квалификация, повече сигурност и по-високи доходи, но не толкова и за мигрирането за постоянно в друга държава. Животът в чужбина, макар и привлекателен, придобива очертания за конкретен времеви хоризонт – по-скоро мобилност, например при възможностите за пътуване в ЕС, а не миграция като съдбовно решение за живота, допълват от агенцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3340 |03.02.2023 КЗЛ: Подписи за референдум не може да събира всеки. Възможни са злоупотреба с данни . 0| 3102 |02.02.2023 Шести ден без следа: Ще търсят Емил Боев във всеки блок и всяко мазе в Перник . 12| 25448 |30.01.2023 Руска рулетка! Компания обяви награда от 5 млн. рубли за всеки ликвидиран ”Леопард 2” и ”Ейбрамс” . 1| 3456 |29.01.2023 Цял свят се възхищава на таланта му! Българин стана шампион на планетата по плуване в ледени води

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads