Неделя, 22 Октомври 2017, 07:36
Frognews
2| 3553 |20.06.2016

ВСС не е повишил съдия заради Цветанов

.
Висшият съдебен съвет (ВСС) незаконосъобразно е отказал да повиши Доротея Кехайова, реши Висшият административен съд (ВАС). Кехайова кандидатстваше от поста ”съдия” в районен съд за позиция на същата длъжност в Софийския градски съд (СГС).
Решението е по жалба на съдия Тони Гетов от Районен съд-Благоевград, който също е участвал в конкурса и е имал еднакъв резултат с Кехайова, но също не е бил повишен.

Тони Гетов е съдията временно командирован в Софийски градски съд, който пръв осъди зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов на четири години затвор. Бившият вътрешен министър бе обвинен в осуетяване на разследването срещу шефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. По-късно обаче, след като делото беше върнато от Върховния касационен съд, той беше оправдан както от апелативния съд в София, така и от ВКС.

Според върховните съдиии, ВСС не може да урежда допълнително условията и критериите за оценка и класиране на участниците като включва и допълнителни критерии - „поради което класиране, основано на такъв критерий, въведен допълнително с вътрешни правила на ВСС, е в разрез със закона“, се казва в мотивите на съда.

Съдебния състав казва, че при определяне на резултата на всеки кандидат се вземат предвид оценката от събеседването и резултатите от проведените до момента периодични атестирания, въз основа на които се прави обща оценка за притежаваните от кандидата професионални качества, както е записан ов Закона за съдебната власт. В случай, когато оценките са равни ВСС не може да се позове на чл. 42, ал1. от Правилата основание за въвеждане на и допълнителен критерии за класиране на участниците и да въвежда други критерии освен законово предвидените при оценка и класиране на участниците в конкурса.

С взетото на 06.06. 2016 г. Решение, ВАС отменя решението на ВСС по конкурсната процедура за повишаване и връща делото като преписка към Съвета. Съдийската колегия на ВСС се очаква във вторник да гласува проект за решението по въпроса.

Припомняме, че през юни 2014 г. съдия Тони Гетов бе изслушан от Етичната комисия при ВСС по негово настояване заради появилите се в медиите публикации, че на съпругата му Албена, която тогава е заместник на посланика ни в Берлин, е обещано повишение, ако съпругът ѝ произнесе осъдителна присъда срещу Цветанов.

„Още тогава в редица медии се появиха коментари, че върху мен ще бъде оказан натиск от председателя на СГС съдия Владимира Янева, тъй като съм командирован съдия. Искам да подчертая, че върху мен не е оказван никакъв натиск, като дори не сме водели разговори със съдия Янева по това дело", заяви тогава Гетов. По-късно пък самата Янева беше отстранена като шеф на градския съд и осъдена по делото „Червей“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Румънски ченгета спасиха 60 мигранти в Егейско море 0| 2243 |21.10.2017 . Ректори на ВУЗ-ве с мораториум върху разрастването на университети 0| 2314 |21.10.2017 . Рекордна награда: Властите в Малта предлагат $1 млн. за главата на убиеца на журналистката 3| 2339 |21.10.2017 . Дете в болница от дима на факлите на стадиона, 39 души са арестувани 0| 2281 |21.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах