Реклама / Ads
1| 4221 |17.01.2017 НОВИНИ

ВСС уволни съдия Мариян Марков от СГС

.
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет уволни Мариян Марков от СГС. Решението бе взето единодушно – всичките 11 присъстващи кадровици подкрепиха предложението на дисциплинарния състав за освобождаването му от системата, съобщи ”Правен свят”.
 

Разглеждането на предложението бе отложено за 15 часа, тъй като Марков бе депозирал поредното искане за отлагане поради представен болничен лист. Но членовете на съвета отказаха да уважат молбата му. Главният секретар на ВСС Димитър Тончев се свързал с него да го уведоми за новия час, на което Марков отговорил, че няма да се яви.

 

Предложението за уволнението му бе направено от председателя на СГС Калоян Топалов още през 2015 година. Година по-късно Топалов внесе още едно. Мотивите му да поиска освобождаването на Марков като съдия бяха, че не изписва делата си, трупа ги, което пък принуди колегите му от Наказателното отделение да ги преразпределят помежду си.

 

След внасяне на първото предложение за образуване на дисциплинарно производство, Марков подаде оставка. ВСС не уважи молбата му, а започна дисциплинарната процедура. Марков обжалва във Върховния административен съд, но той потвърди решението на съвета.

 

Затова Мариян Марков намери друг начин да напусне системата - стана член на партия "Напред, България".

 

Междувременно първото дисциплинарно производство приключи, съставът внесе предложението си за уволнението му в Съдийската колегия. Но и на двете насрочени разглеждания, Марков не се яви поради болест. Дисциплинарната комисия направи проверка на болничните. Бе взето и решение да се изискат документи от партия "Напред, България" за членството на Марков. Бяха определени и две дати за разглеждане на дисциплинарното производство – на 17 януари и резервна - на 31 януари.

 

По информация на "Правен свят" за днешното заседание той е предоставил и цял наръч от документи във връзка с членството му в политическата партия.

 

Тъй като дебатите се състояха при закрити врати, не стана ясно дали въобще е обсъдена възникнала несъвместимост в казуса с Марков. Ако той обжалва решението на Съдийската колегия, се очертава интересен казус пред Върховния административен съд, който трябва да отговори на въпроса дали ВСС не е следвало веднага да освободи Марков като съдия заради възникналата несъвместимост или е взел правилното решение първо да го освободи, за да не получи обезщетение от 20 заплати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3792 |28.12.2016 Уволниха журналисти в Унгария след сатирично подправяне на интервю с Орбан . 0| 4003 |21.12.2016 Бивш съдия от КС: Плевнелиев не е нарушил Конституцията . 1| 4539 |13.12.2016 Уволниха 6-ма заради банкет в деня на траур . 1| 4222 |01.12.2016 Борисов уволни шофьор, паркирал неправилно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads