Реклама / Ads
4| 2737 |20.10.2022 НОВИНИ

Втори опит и дежа вю: Ще изберат ли депутатите шеф на НС?

.
Източник: БГНЕС
Продължава първото заседание на 48-мото Народно събрание, което бе прекъснато вчера след продължили дълги часове дебати в пленарна зала. Скандалът около изборът на председател на парламента свърши в задънена улица и днес народните представители ще направят втори дубъл.
 

Работата ще продължи в 10.00 ч. тази сутрин, а преди това политическите сили се събраха на извънреден председателски съвет.

 

В началото на заседанието депутатите почетоха паметта на писателя Антон Дончев.

 

“Надявам се, че тази нощ е била полезна и да сте помислили и да сте се убедили от необходимостта да има парламент и кабинети”, заяви Рашидов.

 

Лидерката на депутатите на ГЕРБ Десислава Атанасова поиска да се гласуват отново процедурните правила, които по думите й ще са и проверка на кворума в залата. Гласуваха 234 народни представители.

 

"Росен Желязков отново е номинацията на ГЕРБ. Смятам, че гласуването след малко би дало ясен знак дали ще бъде подкрепена или не. При условията на разговори тази сутрин това вероятно ще е последен опит, за да се търси в пряк двубой излъчване на председател на 48-мото НС. Ако и това не помогне, ще се наложи свикване на председателски съвет и търсене на други решения", посочи Атанасова.

 

При първото гласуване Йордан Цонев от ДПС събра 99 гласа "за", 96 "против", а 43 се въздържаха. Кристиан Вигенин събра 30 гласа "за", 46 "против", а въздържали се бяха 162. Петър Петров от "Възраждане" получи 27 гласа "за", против - 97. С "въздържал се" гласуваха 114. За Росен Желязков - кандидатът на ГЕРБ, гласуваха общо 238 народни представители - "за" гласуваха 102, против 97, а с "въздържал се" - 39.

 

На балотаж останаха Йордан Цонев и Росен Желязков. Цонев не събра достатъчно гласове при второ гласуване. Същата бе и ситуацията с Росен Желязков.

 

Председателстващият в лицето на Вежди Рашидов обяви 1 час почивка.

 



Най-много гласове вчера получиха Никола Минчев от “Продължаваме промяната” и Росен Желязков от ГЕРБ. Късно вчера обаче от “Продължаваме Промяната” оттеглиха кандидатурата си в лицето на Никола Минчев. Това решение дойде след предложението на “Демократична България” партиите в НС да имат ротационен председател, което от ПП заявиха, че ще обсъдят.

 

Очаквано изборът на шеф на НС в един фрагментиран парламент е трудна. Пред ФрогНюз политологът Петър Чолаков обаче прогнозира, че е възможно шеф на НС да бъде избран в следващите дни с игри на кворум - тоест с по-малко присъстващи в залата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3600 |19.10.2022 Без консенсус след четири опита! Депутатите така и не се разбраха за председател на парламента (ОБНОВЕНА) . 0| 2685 |19.10.2022 Внасят в парламента проекта за вторите осем изтребителя F-16 . 10| 19635 |18.10.2022 Борисов кастри Ананиев, подкрепил втория мандат: На неговата възраст ер*кцията не трябва да се изпуска . 11| 4692 |14.10.2022 Манол Пейков опита да обясни на Александър Симов що е убиец и жертва, но Симов не разбра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads