Реклама / Ads
1| 3098 |20.03.2023 НОВИНИ

Втори тур на президентските избори в Черна гора: Мило Джуканович срещу Яков Милатович

.
Източник: личен архив
Настоящият държавен глава на Черна гора ще се изправи на втория тур на президентските избори срещу прозападния бивш министър на икономиката Яков Милатович, след като никой от двамата не успя да получи повече от 50 процента на първия кръг на изборите вчера.
 

Резултати от изборите според екзит пол на Центъра за мониторинг и изследвания (CeMI) пред АФП:

 

Мило Джуканович (Демократична партия на социалистите) - 35,4%;

 

Яков Милатович (Европа сега) - 29,2 %;

 

Андрия Мандич (Демократичен фронт) - 19,1 %.

 

Останалите кандидати получиха около или по-малко от 10 % подкрепа.

 

Джуканович заяви, че е доволен от резултатите от първия тур. Според досегашния лидер екипът му е получил резултата, който е планирал да постигне. Милатович е обещал да изпрати Джуканович "в политическа пенсия" на втория тур. Класиралият се на трето място Андрия Мандич призова привържениците си да подкрепят Милатович на втория тур.

 

Избирателните секции за изборите за президент на Черна гора бяха затворени в 20.00 часа местно време вчера, а право на глас имаха над 542 000 граждани.

 

По данни на Центъра за демократичен преход (CDT) избирателната активност на изборите е 63,6 на сто, т.е. правото си на вот са упражнили около 344 700 избиратели. В надпреварата участваха седем кандидати: Мило Джуканович, Андрия Мандич, Яков Милатович, Алекса Бечич, Горан Данилович, Йован Радулович и Драгиня Вуксанович Станкович.

 

Това са четвъртите президентски избори след обявяването на независимостта и осмите след въвеждането на многопартийната система в страната. За президент на Черна гора е избран кандидатът, получил повече от половината от действителните гласове на гласувалите избиратели.

 

Тъй като никой от претендентите за президентския пост не можа да събере толкова гласове, вторият тур ще се проведе след 14 дни, т.е. на 2 април.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3463 |20.03.2023 Киев алармира, че град Авдеевка ще се превърне във ”втори Бахмут” . 10| 3075 |20.03.2023 Пекин застава зад Путин в президентските избори догодина . 11| 10201 |20.03.2023 Българските избори: Някои все още бъркат покера с Руска трупа и „Дурак“ . 4| 3228 |19.03.2023 Камелия Нейкова за вота на 2-ри април: Гласовете ще се броят по-бавно в сравнение с предходните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads