Реклама / Ads
1| 4285 |13.01.2015 НОВИНИ

Вучков: Родени в ЕС отиват да се бият за Ислямска държава, а ние не знаем за тях

.
Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков Източник: Булфото
Когато има предварителен обмен на информация, лицата могат да бъдат установени и задържани. По-големият проблем е това, че стотици граждани на ЕС, които са родени в европейски страни, преминават включително и през Турция, и България. Те отиват, бият се за Ислямска държава, и после се прибират в страните и градовете, където живеят.
 
Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред БНР. Проблемът е, че няма никаква информация за тези лица.

Относно случая със задържания на 1 януари на ГКПП "Капитан Андреево" френски гражданин Фриц-Жули Жоашен, срещу когото има подозрения за връзки с братята атентатори в Париж, Вучков каза, че първоначално лицето е било задържано по искане на френските власти от Гранична полиция за отвличане на дете.

Хоакин е бил задържан въз основа на европейска заповед за арест, издадена от френските съдебни власти по обвинение за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница. Делото по изпълнението на заповедта е образувано в окръжния съд в Хасково. Вчера в прокуратурата е постъпила втора европейска заповед за арест, издадена за същото лице, от съд в Париж. Обвинението е за тероризъм (участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове). Образувано е производство по Закона за екстрадиция и европейска заповед за арест в Хасковския окръжен съд.

Абсурд е да се твърди, че издирването на Сертов е струвало 500 000 лв, заяви още министърът на вътрешните работи. Хеликоптерът не знам колко точно струва. Имало е едно облитане. Освен разхода за командировка на двама служители до Гърция за два дни, аз не виждам някакви големи разходи да са направени, така че за половин милион просто е абсурдно да се говори, каза той.

Има стотици случаи на издирване на български граждани в шенгенската информационна система и Интерпол, защото местонахождението им е неизвестно, коментира Вучков. Двама висши служители на "Криминална полиция" са били командировани в Гърция за два дни, за да направят контакт с гръцките служби. Служителите на гръцкото ведомство са направили доста опити да установят местонахождението на Сертов, но не са могли. Министърът е уведомен веднага за завръщането на бившия шеф на ДАНС.

В МВР не е имало предварителна информация, че съпругата и братът на Сертов тръгват да се срещат с него в чужбина, стана ясно още от думите на министъра. Но, наистина, най-добре би било, ако семейството на г-н Сертов реши да обясни накратко за какво е ставало дума и да приключим този случай, защото всички въпроси насочват към тях, не толкова към нас. За МВР случаят общо взето дори преди 1 месец беше приключил, каза още Вучков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5392 |11.01.2015 Вучков: Нашите документи за самоличност - от най-съвършените в ЕС . 7| 4375 |11.01.2015 Вучков: Завишени са нивата на сигурност в България . 0| 4567 |06.01.2015 Четирима монтьори отиват на съд за асансьор, убил жена в София . 0| 4264 |06.01.2015 Вучков: Темата с бежанците се преекспонира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads