Реклама / Ads
0| 4268 |06.01.2015 НОВИНИ

Вучков: Темата с бежанците се преекспонира

.
Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков
До края на седмицата всички полицаи ще бъдат върнати по работните си места във вътрешността на страната. До две седмици трябва да предложим решение как да охраняваме българо-турската граница. Предлагам да бъдат назначени допълнително гранични полицаи, има много пенсионери в областта, ще минат кратко обучение. Ще направим и пътища.
 

МВР трябва да потърси съдействие на други институции в създалата се тежка ситуация, заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред Нова телевизия относно това, че полицаи са командировани на границата ни с Турция заради вълната с бежанците. Той е категоричен, че не е в конфликт с военния министър по тази тема.

 

Вучков заяви, че полицаите работят в изключително лоши условия по границата ни с Турция. Той отново каза, че те нямат работа там, защото не са обучавани за това и не са учили за справяне с такъв проблем. Предвиждаме да бъдат назначени още 700 души гранични полицаи, но това ще отнеме време. Ще дойде лято и едва есента те ще започнат патрули по българо-турската граница. Вучков е категоричен, че в борбата с бежанците трябва да се включат военните, докато не се назначат на граждански договор допълнително гранични полицаи.

 

"Основният бежански поток за Европа минава през нашата страна. Що се отнася за връщането на незаконните емигранти от Европа към страната ни, те няма да са 7500. Сигурен съм, че една европейска държава няма просто така да „изсипе“ тези бежанци у нас. Смятам, че малко се преекспонира този проблем", посочи Вучков.

 

Вътрешният министър съобщи също така, че трябва да бъдат и направени пътища в пограничните райони. Той поясни, че за това ще помогнат Министерство на земеделието и пет общини. На въпрос дали ще бъдем залети от хиляди бежанци напролет, Вучков отговори, че не може да каже такова нещо.

 

„Трябва да се ускори изграждането на временното техническо съоръжение по границата ни с Турция. Който търси спасение, ще мине през граничните пунктове, а не да попадне в лапите на трафикантите. За 2014 г. са задържани около 6000 души нелегални емигранти".  

 

Петко Сертов се издирва по един и същи начин и в България, и в цялото Шенгенско пространство, каза още министър на вътрешните работи. “Има обявено за издирване лице, което не е извършило престъпление. Tо няма да бъде задържано, само трябва да се установи местонахождението му”, заяви Вучков. По думите му, издирването на лицето се осъществява чрез Шенгенска информационна система и Интерпол, като се търси и движима вещ –лекият автомобил, с който Сертов обикновено пътува.

„Докато това не бъде установено, дори и съпругата му да поиска снемане от издирване, въпреки че тя го е поискала, лицето ще продължи да стои в тази Шенгенска информационна система”, подчерта вътрешният министър. Вучков допълни, че няма нищо ново по разследването на случая с изчезналия Петко Сертов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4334 |05.01.2015 Вучков: МВР е на санитарния минимум, няма да има съкращения . 13| 4606 |30.12.2014 Вучков: Ще има още щатове към "Гранична полиция" . 23| 4074 |29.12.2014 Кунева за бежанците: Не просто приютени и нахранени, но и интегрирани . 1| 4388 |29.12.2014 Сменят шефа на Агенцията за бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads