3|
7233
|04.07.2011
НОВИНИ
Заля ни вълна от летни вируси
Заразата разболява и млади, и стари.
Започва внезапно с гадене, а после изтощава с повръщане и разстройство. Понякога болестта е съпроводена с висока температура, пише Труд. Според официалните данни ентеровирусите повалят на легло над 500 българи седмично. Но лични лекари обясниха, че реалният им брой е много по-голям, защото хората не търсят доктор, а се самолекуват. Така обаче рискуват да се стигне до усложнения. Вирусът държи 2-3 дни. Срещу него помагат витамини, лекарства за лигавицата на червата, антипиретици и диета, обясни д-р Ирина Бетова от ХIV ДКЦ в София. И в неделя д-р Бетова имаше пациенти с изброените оплаквания. Такова бе положението и в ХVII ДКЦ, и във ВМА.
Ентеровирусите може да се предават и чрез храна, която е била приготвена от болен персонал, обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. Той напомни, че до чревни проблеми се стига и ако човек е изял ястие, което не е било подложено на адекватната термична обработка. Такъв пример са мидите. През тях минава вода, носеща всевъзможни микроорганизми, и ако морският деликатес не се сготви на висок градус, то има рискове за здравето на хората, категоричен бе д-р Кунчев.
“И при нас има отровени пациенти с опасна храна”, каза пред “Труд” проф. Камен Канев, началник на катедра “Медицина на бедствените ситуации и токсикология” във ВМА, който ръководи и Клиниката по токсикология и алергология. Точният брой на заболелите от чревните вируси ще стане ясен във вторник. Но той ще посочва само българите, които са потърсили медицинска помощ в здравно заведение, а повечето не го правят. “Самолечението е изключително погрешно поведение!”, заяви проф. Канев. Той подчерта, че колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре за пациента и връщането му към нормален живот.
Чревните вируси са актуални при всички възрасти. Обикновено първо поразяват децата, които предават заразата на родителите, а те - на бабите и дядовците. (Труд)
Ентеровирусите може да се предават и чрез храна, която е била приготвена от болен персонал, обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. Той напомни, че до чревни проблеми се стига и ако човек е изял ястие, което не е било подложено на адекватната термична обработка. Такъв пример са мидите. През тях минава вода, носеща всевъзможни микроорганизми, и ако морският деликатес не се сготви на висок градус, то има рискове за здравето на хората, категоричен бе д-р Кунчев.
“И при нас има отровени пациенти с опасна храна”, каза пред “Труд” проф. Камен Канев, началник на катедра “Медицина на бедствените ситуации и токсикология” във ВМА, който ръководи и Клиниката по токсикология и алергология. Точният брой на заболелите от чревните вируси ще стане ясен във вторник. Но той ще посочва само българите, които са потърсили медицинска помощ в здравно заведение, а повечето не го правят. “Самолечението е изключително погрешно поведение!”, заяви проф. Канев. Той подчерта, че колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре за пациента и връщането му към нормален живот.
Чревните вируси са актуални при всички възрасти. Обикновено първо поразяват децата, които предават заразата на родителите, а те - на бабите и дядовците. (Труд)
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads