Реклама / Ads
18| 5436 |09.02.2009 НОВИНИ

Замесиха президента в газово- вестникарски скандал

.
Държавният глава работел за унищожаването на газовия бизнес на Сашо Дончев и закриването на в. "Сега". Главният редактор на медията Т. Пеева обвини Първанов, че това била основна цел на визитата му в Русия. Това не е вярно, категорични са от президентството.
 

 

В остра статия, публикувана на първа страница на вестник "Сега" Георги Първанов бе обвинен, че е наложил като централна тема при посещението си в Русия отнемането на бизнеса на компанията "Овергаз". Президентът се разпореждал с чужда собственост в нарушение на Конституцията и употребявал своята власт в ущърб на търговски субект. Според статията в "Сега" Георги Първанов направил опит да заличи търговска компания, дръзнала да издава вестник, който не пести критиките към грешките на властта. В материала на главния редактор Теодора Пеева се твърди, че в неофициален разговор в Москва Първанов бил откровен и конкретен - "Няма да позволя на един вестник да подрива политическите устои на държавата", а негов съветник, чието име не се споменава казал: "Закрихме вестник "Сега". "От месеци медиите контролирани от мандатоносителя ДПС се упражняват в разпространението на клевети срещу "Овергаз". Причината - настояването на в. "Сега" компетентните органи да проверят произхода на финансовото състояние на лидера на ДПС Ахмед Доган и на бившия шеф на тотото Ирен Кръстева и нейния син Делян Пеевски. " - пише още в статията си Пеева.

purvanov_skandal_09.jpg
 снимки Вяра Йовева

Секретарят по връзки с медиите на президента Георги Първанов Бойка Башлиева заяви пред Frognews.bg, че по време на посещението на президента са били коментирани компенсациите във връзка с кризата с природния газ, развитието на проектите между България и Русия и ситуацията с архивите. Президентът е заявил, припомни Башлиева, че между двете държави няма нужда от посредници в отношенията. "В никакъв случай "Овергаз" не е бил централна или каквато и да е тема в официалните и неофициални разговори на президента - категорична бе Бойка Башлиева. Според нея такива разговори не е имало и въобще не е било обсъждан вестник "Сега". "От днешната статия обаче ние научаваме, че всъщност компанията "Овергаз" си има свой печатен орган" - допълни тя.

По- късно пред Frognews.bg  Теодора Пеева - главен редактор на в. "Сега" каза, че информацията за репликите на Първанов и негов съветник са потвърдени от няколко души, които са присъствали на разговорите и отчетливо са ги чули. Във връзка с отношенията с президента Пеева посочи, че от администрацията на държавния глава през последните две години са им отказвали всякаква информация. От "Сега" са искали да бъде акредитиран журналист за визитата на Първанов в Русия, но също им е  било отказано. "Срещу мен като главен редактор не е оказван конкретен натиск за спиране на определена публикация, но в неофициални разговори, когато сме публикували критични материали хора близки до президента са изразявали явно своето недоволство" - каза още Пеева. Тя посочи, че "Сега" ще критикува всяка идея, която вреди на обществото и даде за пример, че от медията не гледат  само в черно и бяло на президента Първанов. "Преди две години държавния глава произнесе една голяма реч, в която лансира идеите за провеждане на референдуми и за мажоритарен избор. Тогава ние застанахме плътно зад тези негови виждания". Теодора Пеева сподели, че не знае да са водени разговори за продажба на в. "Сега" между неговия собственик и медийната групировка на Ирен Кръстева. Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5928 |14.01.2009 Москва посреща Станишев с оръжеен скандал с българско участие . 9| 4630 |16.12.2008 Скандал при гласуването на Бюджет 2009 . 6| 5451 |06.12.2008 Скандал спря работата на конгреса на БЗНС . 48| 7006 |25.11.2008 Мълчание покри участието на скандални бизнесмени в конгреса на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads