Реклама / Ads
6| 3898 |08.03.2023 НОВИНИ

Започна процесът на ”Портфейла на Путин” в Швейцария за 50 млн. долара

.
Владимир Путин, Сергей Ролдугин
Трима руснаци и един швейцарец са обвинени в подпомагане на руския музикант Сергей Ролдугин да изпира пари, които се предполага, че принадлежат на президента на Русия Владимир Путин.
 

Процесът срещу четиримата бивши ръководители на клона на руската "Газпромбанк" в Цюрих започна в сряда, съобщава Би Би Си.


Според обвинението Ролдугин, известен още като "Портфейла на Путин" е вложил 50 милиона долара в швейцарски сметки между 2014 г. и 2016 г., без достоверно обяснение откъде са дошли парите.


По това време той се представяше като челист със скромен доход, пише Би Би Си, цитирайки интервю на Ролдугин пред "Ню Йорк таймс", в което челистът казва, че не печели големи суми и със сигурност не е милионер.


Според прокурорите в Цюрих четиримата обвиняеми е трябвало да установят от къде са парите, донесени от Ролдугин, за когото е известно, че е близък приятел на руския президент Владимир Путин и дори се говори, че е кръстник на една от дъщерите на Путин.


Съгласно швейцарското законодателство банките са длъжни да отхвърлят или затварят сметки, ако имат съмнения относно титуляра на сметката или източника на парите.


Освен това те трябва да се отнасят изключително внимателно към "политически експонирани лица". Като известен приятел на руския лидер, инвестиращ милиони в Швейцария след незаконното анексиране на Крим и последвалите санкции срещу Русия през 2014 г., името на Сергей Ролдугин би трябвало да изостри вниманието на банкерите, но според прокурорите това не се е случило.


Съмнителните пари на Ролдугин бяха разкрити за първи път, но не от швейцарски следователи, а от Панамските досиета, които през 2016 г. разкриха следи от руски пари, простиращи се по света.


Едва след като тези доказателства се появиха, швейцарските прокурори започнаха собствено разследване. Тяхното обвинение, което сега е пред съда в Цюрих, предполага, че музикантът е действал като "портфейл на Путин", прехвърляйки средства чрез фалшиви компании в Кипър и Панама в "Газпромбанк" в Цюрих.


Четиримата бивши банкери са обвинени, че не са издържали теста за "надлежна грижа", като не са проверили или са си затворили очите за истинския източник на парите му. Четиримата не се признават за виновни.

 

Но ако бъдат осъдени, те са изправени пред леки условни присъди или затвор до седем месеца. За да осигурят въобще осъдителна присъда, прокурорите ще трябва да убедят съда, че милионите на Ролдугин всъщност принадлежат на Владимир Путин.


Това не е лесна задача, тъй като обичайното сътрудничество между държавите - в този случай Швейцария и Русия, е прекратено заради войната в Украйна и санкциите, наложени от Швейцария.


Никой не знае колко всъщност имат президентът Путин и близките до него. Обявената му заплата е малко над $100 хил., се посочва в швейцарското обвинение.

 

Но има слухове, че състоянието му може да възлиза зашеметяващите 125 милиарда долара, внимателно скрито в сложна мрежа от фиктивни компании и сметки на приятели като Сергей Ролдугин.


Ето защо, въпреки скромните наказания за непосредствените обвиняеми, една осъдителна присъда може да бъде толкова значима. Това би изпратило сигнал до руския президент, неговите приятели и останалата част от неговия политически елит, че парите им вече не могат да бъдат укривани толкова лесно.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3197 |03.03.2023 Започна се! Сигнали в МВР за подготовка за манипулиране на изборните резултати . 1| 2996 |03.03.2023 Започна Церемонията по вдигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния войн (видео) . 15| 4219 |25.02.2023 Сергей Петров-Араджони: Русия успя да постигне точно обратното на това, заради което започна войната . 1| 3493 |15.02.2023 Украйна: Започнахме да произвеждаме снаряди със страна от НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads