Реклама / Ads
14| 4871 |05.08.2021 НОВИНИ

СУ започва проверка за плагиатство срещу Петър Илиев

.
Адв. Петър Илиев Източник: стопкадър, Евроком
В сряда до ректора на Софийския университет са подадени три сигнала по случая със съмненията за плагиатство от страна на д-р Петър Илиев. Университетът ще започне проверка съобразно новите вътрешни правила на университета.
 

Това съобщи пресцентърът на СУ пред Mediapool.

 

Доц. Наталия Киселова обясни, че няма да съди Петър Илиев, но по думите й човек нямал място в правителството.

 

В СУ отскоро действат специални правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав.

 

Те предвиждат, че сигнал за плагиатство могат да подадат на практика всички с научна степен в съответното професионално направление, всички хабилитирани лица, както и "заемащи други академични длъжности, такива, обучаващи се в Софийския университет, или членове на редакционни колегии на учебни и/или научни издания".

 

Неофициално се твърди, че в средите на Юридическия факултет за случая се знае отдавна, но досега е предпочитано да се мълчи и не е правена официална проверка, за да се запази имиджа на катедрата по конституционно право.

 

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите правоотношения със съответния преподавател. Доказано плагиатство може да доведе и до отнемане на адвокатските права на Петър Илиев.

 

Плагиатството е и престъпление от частен характер по чл. 173 от Наказателния кодекс. За целта трябва да се внесе тъжба в съда от засегнатото лице. В този случай това не е направено в законовия срок от 2 години.

 

Разследване на фейсбук групата "Правна лудост", в която членуват студенти по право, разкри, че книга на Илиев от 2015 г. съдържа около 40 страници почти идентичен текст с този в докторската дисертация от 2008 г. на работещата също в Юридическия факултет на СУ доц. Наталия Киселова. Трудът на Киселова, който впоследствие е издаден в книга, е на тема "Парламентарен контрол".

 

Съмненията на студентите за плагиатство спрямо адв. Петър Илиев са свързани с книгата му "Компетенцията на Народното събрание", издадена от "Нова звезда" през 2015 г. Тя не може да бъде намерена по книжарниците.

 

Първите неофициални информации, които свързаха адв. Илиев с книгата на Киселова, излязоха миналия петък. Тогава изглеждаше, че той е фаворита за премиера на "Има такъв народ", но накрая изненадващо бе издигнат Пламен Николов.

 

ИТН отрече да е обсъждала номинацията на Петър Илиев за премиер, но в новото предложение за състав на Министерски съвет името на адвоката се появи като номинация за вътрешен министър. Адв. Илиев бе предложен за правосъден министър в първия проектокабинет, който Слави Трифонов предложи на 12 юли с премиер Николай Василев, но впоследствие целият кабинет бе оттеглен.

 

Досега ИТН предпочита да не коментира по същество информациите за плагиатство, свързани с кандидата им за вътрешен министър.

 

"Който има желание и доказателства, че има подобно плагиатство, нека го каже публично. И понеже това не е така, г-н Илиев ще чака всеки, който твърди нещо невярно за него, с усмивка и удоволствие в българския съд. Ние сме уверени, че г-н Илиев е в своята правота и ще е чудесен министър. Работим с него отдавна. Той ни помогна за провеждането на референдума", каза Филип Станев в сряда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4541 |02.08.2021 Любомир Стефанов: ИТН започват да губят връзка с действителността и да припознават желаното за реалност . 1| 3122 |27.07.2021 250 домакинства в село Кръстевич са без вода, жителите започват протести . 10| 4694 |26.07.2021 Ива Митева: Днес започват разговори на експертно ниво в сектор „Правосъдие“ . 2| 3366 |26.07.2021 След консултациите за правителство: Започват срещи на експертно ниво между партиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads