Реклама / Ads

 

16| 4557 |06.10.2011 НОВИНИ

Заработи “лихвен калкулатор” в услуга на гражданите

.
Лихвен калкулатор е най-новата електронна услуга на НАП. Услугата дава възможност на клиентите й да изчислят дължимите лихви по забавените данъци и осигуровки към бюджета.

  

Калкулаторът може да бъде използван чрез интернет страницата на приходната агенция www.nap.bg, съобщиха от агенцията.

 

Лихвеният калкулатор ще помогне на клиентите на НАП да изчислят колко трябва да внесат в бюджета, ако са забавили плащанията по осигурителните или данъчните задължения към бюджета. Клиентите трябва да посочат периодът на закъснението и вида на плащането към хазната - осигурителна вноска за пенсия или здраве, данък или друго плащане към бюджета.

 

Най-новата електронна услуга е част от Портала за електронни услуги на агенцията, в които има достъп до абсолютно всички е-услуги, които предлага администрацията.

 

Над 40 милиона декларации постъпват по електронен път годишно в НАП. Според изчисленията на приходната агенция това означава, че срещу минимална инвестиция в електронен подпис за под 50 лв., гражданите и фирмите спестяват поне 330 млн. лв. на година от това, че не губят времето на своите служители в път и опашки.


За осемте месеца на 2011 г. в приходната агенция по електронен път са постъпили 28,5 млн. декларации, като това е с над 2 милиона повече от същия период на миналата година.

 

Най-голям интерес от фирмите има към услугата за подаване на месечните справки декларации по интернет. Данните на НАП сочат, че ДДС документи по електронен път изпращат над 80% от регистрираните по ДДС търговци.

 

Сериозен е и интересът при подаване на осигурителните декларации образец 1, 3 и 6, като средномесечно по електронен път в агенцията идват по над 3 милиона такива документи. Над 2 милиона уведомления за сключване или прекратяване на трудови договори са подадени чрез интернет от началото на годината до края на август 2011 г.


Трайно расте и броят на гражданите и фирмите, които подават данъчните си декларации по Интернет. Статистиката на НАП сочи, че през тази година формулярите си за облагане на доходите по електронен път са изпратили 48 417 физически лица, като това е с 42% повече от 2010 г.

 

Тази година по електронен път декларации за облагане с корпоративни данъци са подали 140 153 фирми, като това е 30% повече от 2010 г.


НАП предоставя на своите клиенти над 25 услуги за подаване на документи и плащане на данъци и осигурителни вноски чрез Интернет.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 4309 |29.03.2011 БОРКОР ще заработи през април . 21| 4803 |08.03.2011 Цачева: ВСС ще реши кога ще заработи Специализираният съд . 3| 4564 |20.04.2010 Заработиха първите каси на самообслужване у нас . 1| 4724 |17.02.2010 "Кризисен център" заработи в МВнР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ