Реклама / Ads
3| 5450 |14.12.2010 НОВИНИ

Заради хотел БЧК и ПСС се съдят

.
Екипи на Планинската спасителна служба (ПСС) отчитат увеличение от 15% на нещастията в планината, при които се е налагало да помагат на закъсали хора. Планинските спасители са готови за предстоящия зимен сезон, категоричен бе Олег Чолаков – председател на ПСС при Българския червен кръст (БЧК).
 

През изминалата година 1350 души са получили помощ от ПСС, а спасителите са провели общо 70 акции. Девет са смъртните случаи в планините. С личната подкрепа на премиера Бойко Борисов пък са проведени три акции с хеликоптер. Спасени са и четирима затрупани от лавина. 60 са новите обучени доброволци, които ще се грижат за сигурността на туристите.

Олег Чолаков обясни също, че неразбирателството с ръководството на БЧК по отношение на базата на ПСС в Боровец продължава. “Не се съгласихме да се отдаде базата под наем на фирма, която да построи хотел”, каза той и допълни, че предложението било да се построи “дървена барака” за спасителите. Заради отказа на ПСС БЧК взело базата на подчинение директно към главния секретар на организацията. Поради това спасителите са подали жалба в съда срещу това решение.

ПСС е сключила договор с всички големи курорти, включително и Боровец, обясни Чолаков. Новото през тази година е договорът с Авиоотряд 28, които ще позволи планинските спасители да провеждат акции и от въздуха. “Бойко Борисов е първият държавник от 20 години, който прояви интерес към дейността на ПСС”, посочи Чолаков и напомни обещанието на премиера проблемът с липсата на наредба за дейността на ПСС да се реши. През тази година са закупени 3 високо-проходими автомобила и 4 снежни шейни. Това обаче не е достатъчно, категоричен е Чолаков, който обясни, че ПСС все още използват 25 ласки от 75-та година.

Директорът на ПСС при БЧК Кирил Русев съобщи, че има ръст на планинските застраховки. Така вече 82% от българите потърсили помощ от спасителите са имали необходимата застраховка. От 30 до 700 лв. струва една спасителна акция на човек, който няма тази застраховка, а полицата струва едва 25 лв.

Олег Чолаков обаче не можа да каже какъв ще бъде бюджетът на ПСС за тази година, тъй като все още постановлението не е пристигнало до тях. Още през август спасителите са поискали 1.5 млн. лв. финансиране, което ще осигури “съществуването” на службата. С тези средства обаче няма как да се купува техника.

Ето и някои от съветите, които дават спасителите към туристите:
- не надхвърляйте възможностите си
- носете добра екипировка и зареден джиесем близо до топлината на тялото
- информирайте за своя маршрут някого в хотела или базата, която напускате
- не ходете сами в планината
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5239 |13.12.2010 Делото срещу кмет се бави заради общинар . 59| 11293 |11.12.2010 Цв. Бориславова: Каквото съм постигнала, не е заради Б. Борисов . 4| 4824 |08.12.2010 Гербери с половин заплата заради скъпите GSM-и . 4| 4750 |06.12.2010 Порои давят София заради пловдивските пари за смет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads