Реклама / Ads
4| 4240 |21.03.2023 НОВИНИ

Защо Украйна е по-мека с Китай?

.
Украинският президент Володимир Зеленски не се свени да критикува остро държави като Унгария и Германия заради близостта си с руснаците. Но Киев изглежда оставя дипломацията да играе, когато става въпрос за съюзник №1 на Москва - Китай.
 

Има основателни причини Зеленски да не се ядосва крайно на китайците, въпреки тяхното "безгранично партньорство" с Москва. Украйна иска да задържи Пекин като инвеститор, търговски партньор и потенциален посредник, вместо да го отблъсне и да рискува Си Дзинпин да даде зелена светлина за голям оръжеен износ към Кремъл. Освен това през идните години дълбоките джобове на Китай вероятно също ще играят роля в подпомагането на Украйна да се възстанови от опустошенията на войната.


Си Дзинпин е на тридневна визита в Русия тази седмица. Все още не е ясно какво си е казал китайския лидер с руския президент Владимир Путин и какъв ще е резултатът от това посещение. Растат обаче спекулациите, че Си Дзинпин може най-сетне да проведе и първи телефонен разговор със Зеленски след началото на войната.


Пекин и Киев не са непознати един за друг. Преди войната Китай беше водещ търговски партньор на Украйна, както и огромен пазар за черноморски ечемик и царевица. Азиатската държава освен това инвестира сериозно в украинска инфраструктура като пристанища и телекомуникации. В усилията си да избегне раздори с толкова важен партньор, Киев дори се въздържа по време на гласуването в ООН миналата година за осъждането на преследването на китайското уйгурско мюсюлманско малцинство.


Показателно е, че въпреки че представители на ЕС и НАТО реагираха изключително скептично на предложения от Китай мирен план за прекратяване на войната между Русия и Украйна в 12 стъпки, самият Зеленски остави вратата отворена за диалог с Пекин. 


Тази гледна точка за Китай като потенциален мирен посредник предизвиква силно разделени мнения. 


Много критици отбелязват, че главната цел на Китай е поддържането на стратегически съюз с Русия, който може да му помогне да уравновеси демократичния Запад. Търговските опасения и имиджът й на посредник са на второ място след това.


Отношенията между двете държави обаче не са безоблачни. През последните няколко години наистина имаше болезнени точки между Китай и Украйна. Най-сериозният конфликт беше свързан с MotorSich - най-големият украински производител на авиационни двигатели, който китайците се опитаха да купят в сделка, която западните съюзници на Украйна, включително Съединените щати, широко разглеждаха като заплаха за сигурността. Големият страх беше, че ключова военна технология ще попадне в ръцете на Пекин.

 

През 2017 г. китайската компания Skyrizon Aviation и MotorSich поискаха от Антимонополния комитет на Украйна (AMCU) да одобри тяхното сливане. Комитетът обаче отхвърли сделката. През 2020 г., когато Skyrizon подаде друго искане до AMCU, украинското правителство нареди национализацията на MotorSich. Но скоро промени решението си, оставяйки производителя на двигатели в безизходица.


В отговор китайските инвеститори заведоха дело в международен трибунал за възстановяване на 3,5 милиарда долара от Украйна, смятайки, че Киев е нарушил споразумение за защита на инвестициите от 1992 г. През 2021 г. Skyrizon също подаде жалба срещу Украйна в Хага, изисквайки Украйна да плати 4,5 милиарда долара обезщетение.


От избухването на войната Китай на думи провъзгласи своя неутралитет и се въздържа от гласуване на резолюциите за Украйна в ООН.


Политическите температури се повишиха напоследък, като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че Пекин обмисля доставката на оръжия на Русия.


За пореден път, докато Вашингтон зае твърда линия по този въпрос и тества основанията за санкции срещу Пекин в случай на потвърдени доставки на оръжие, украинците предприемаха силно дипломатически ход.


Олег Устенко, икономически съветник на Зеленски, каза пред POLITICO, че Украйна "няма ясна визия по отношение на санкциите срещу Китай“. И все пак, докато проруската позиция на Пекин е очевидна, Сергей Херасимчук, заместник-изпълнителен директор на Съвета за външна политика Ukrainian Prism (неправителствена организация) посочи, че някои от елементите в мирния план на Китай предизвикват интерес в Украйна. 


"Разбира се, това не е мирен план. Някои от стълбовете са проруски. Но други са важни. Можем да ги използваме, за да решим собствените си проблеми със сигурността", посочи той пред брюкселското издание


Една такава точка според него е ядрената безопасност, където по думите му може да се говори за "гаранции, че Русия няма да използва ядрено оръжие срещу Украйна". Друг въпрос може да е "демилитаризацията на Запорожката атомна централа". 


Украйна също би могла да се възползва от китайското посредничество по въпросите на продоволствената сигурност, тъй като това може да помогне за разширяване на черноморската инициатива за зърно. В момента Китай е основният получател на украинско зърно, идващо през трите коридора на споразумението на ООН.


Все пак обаче Херасимчук посочва, че Украйна трябва да бъде предпазлива в ухажването на Пекин и да обърне специално внимание на това какви може да са истинските стратегически цели на Китай.

 

превод и редакция: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 6780 |21.03.2023 Радев категоричен: Докато управлява служебното правителство, назначено от него - никакво оръжие за Украйна . 9| 4320 |20.03.2023 Пригожин: Въоръжените сили на Украйна искат да обкръжат моите хора край Бахмут . 6| 3652 |20.03.2023 Димитър Стоянов: България не готви допълнително военно споразумение с Украйна . 8| 3404 |20.03.2023 Олег Николенко: Украйна очаква от китайския президент да повлияе на Путин за край на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads