Реклама / Ads
11| 5045 |03.08.2011 НОВИНИ

Застаряваме бързо, неусетно почти...

.
Темповете на застаряване на населението в България са много по-високи от другите страни в ЕС; изключително тежък проблем е ранната смъртност сред мъжете у нас.
 

До 2050 година се очакват драстични промени във възрастовата структура на населението в България, сочат прогнозите на национални и международни институции. Това твърди Емилия Войнова от дирекция "Жизнено равнище и социална сигурност" на Министерството на труда и социалната политика на кръгла маса за демографските предизвикателства и добри европейски практики в отговор на застаряването на населението, пише news.bg.

Очаква се до 2050 г. относителният брой на населението в страната на възраст над 60 години да достигне над 30 процента от общия брой. По данни на експерти, когато делът на населението над 60-години е над 30 процента в дадена страна, са застрашени всички социални системи, затруднено е функционирането им и те започват да се разпадат, посочи експертката. По думите на Емилия Войнова демографската ситуация в България е най-кризисната в сравнение с всички останали държави-членки на ЕС. Сред негативните демографски тенденции са ниската раждаемост, висока обща смъртност, ниска средна продължителност на живота, големите миграционни потоци.

Имаме негативен естествен прираст, който се задълбочава в последните години заради кризата. Като изключително тежък проблем експертът определи ранната смъртност сред мъжете
, като посочи, че той води до това, че често жени, чиито съпрузи починат, остават сами, което води до проблема на т.нар. женска бедност в по-високите възрастови групи. Общо населението в ЕС е над 500 млн. души, България е с малко над 7 милиона население - за сравнение населението на съседна Румъния е над 21 млн. души, а на Гърция - над 11 млн. Въпреки разликите в населенията на отделните страни от ЕС, проблемите са сходни, коментира Войнова.

За разлика от останалите държави в ЕС, темповете на застаряване на населението в България са много по-високи. По данни на доклад на ООН, валидни от 1 януари 2010 г., България е на пето място по темп на застаряване на населението в света. Средната продължителност на живота за населението на 27-те страни от ЕС е 76,4 години при мъжете и 82,4 - при жените. За България тя е 70,1 години при мъжете и 77,4 - при жените. Посрещането на демографските предизвикателства се нарежда сред трите основни политически приоритета на ЕС. За съвремието ни е характерна ниска раждаемост - средният коефициент на плодовитост за Европа е до 1,6 при 2,1 родени деца на жена в репродуктивна възраст, които са необходими за простото демографско възпроизводство. Друг фактор за застаряване на населението е относително увеличаващата се продължителност на живота, което е хубав факт, но поставя всички социални политики в друг контекст.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 9559 |07.07.2010 МВР-пресцентър със супер гаф: "Казвай бързо, щот' много ще боли" . 1| 12033 |04.12.2007 Застаряваме бързо, раждаме малко – топим се . 0| 11027 |08.05.2007 Прокуратурата притисната – ако не действа бързо, отвън ще дойде заповед за арест на Красимир Георгие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads