Реклама / Ads
2| 4430 |17.11.2015 НОВИНИ

ЕС затяга контрола за придобиване на оръжия

.
Строг контрол на оръжия
Европейският съюз планира да затегне правилата за разрешаването и употребата на оръжия, заявиха представители на ЕС по повод на извънредна среща на вътрешните министри на държавите членки, която се проведе след атентатите в Париж, предаде "Ройтерс".
 
Министрите, които ще се срещнат в петък, ще направят опит да прокарат незабавно закони, които да затруднят придобиването на оръжия и да направят по-лесно проследяването им. Възможни мерки са маркирането на огнестрелните оръжия със серийни номера и гарантирането, че вече деактивирани оръжия за продан с колекционерска стойност не могат да бъдат въведени в употреба отново.

Огнестрелните оръжия се деактивират, за да не могат да бъдат използвани, но често вратички в националните законодателства могат да позволят възстановяването на оръжията, които вече са извън употреба.

Натискът за предприемане на такива мерки е особено силен, след като се оказа, че атентатът срещу френското списание Шарли Ебдо е извършен с автомат "Калашников", който е бил обявен извън експлоатация, за да бъде свободно продаван на пазара.

Еврокомисията работи от 2013 г върху предложение за нови правила с общи минимални стандарти в целия Европейски съюз и цели ревизия на съществуващото законодателство за огнестрелните оръжия, "за да се редуцира правната несигурност, предизвикана от различията в националните легислатури".

"Работата по тази тема в момента значително се ускорява", заяви говорител на комисията на пресконференция в понеделник.

Понеже оръжия могат да бъдат внасяни в Европа от съседни страни, министрите също така ще обсъдят начините за засилване на проверките на външните граници на Шенгенското пространство.

Шенгенските свободни граници вече са подложени на сериозно предизвикателство заради огромния наплив на имигранти от Близкия Изток и Африка, напомня "Ройтерс".

Европейските държави освен това планират ново споразумение за обмен на информация за пътниците в самолети в европейското пространство. Национални делегации на държавите членки ще проведат преговори по темата днес, за да може да се преодолее блокираното до момента законодателство за позволяване на единна система с данни за пътниците.








Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3901 |10.11.2015 Затягат правилата за назначаване на държавните служители, но чак от 2017-та . 2| 4218 |04.11.2015 Нов обрат! Бъчварова дойде на блиц контрола, Борисов-не . 0| 4905 |16.07.2015 Нашето РВД пое контрола на румънските полети . 0| 5218 |30.06.2015 Еврогрупата затяга примката за Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads